[player id=117483]
Šiuo metu vis dažniau pastebima tendencija, kad žmonės į parduotuves vedasi savo augintinius. Daugelis žmonių mažus šunis nešiojasi ant rankų arba deda juos į pirkinių vežimėlius, tačiau tai kelia klausimų dėl higienos ir galimo pavojaus sveikatai. Ypač dabar, kai vaikai kenčia nuo pavojingos žarnyno infekcijos – žarninių lazdelių. Savo susirūpinimą dėl šios tendencijos TV24 laidoje „Ant linijos“ išreiškė ir Latvių infektologė Liudmila Viksna.
Naminiai gyvūnai gali pernešti įvairias infekcijas, įskaitant E. coli, kuri žmonėms gali sukelti sunkias žarnyno ligas, sako infektologė. Be to, gyvūnai gali būti šios infekcijos nešiotojai be akivaizdžių simptomų.
Vienas iš svarbiausių higienos rizikos veiksnių yra tai, kad žmonės dažnai deda savo augintinius į pirkinių vežimėlius, į kuriuos kiti žmonės vėliau deda maisto produktus.
„Naminiai gyvūnai taip pat užsikrečia E. coli bakterija – visiškai nepriimtina juos dėti į pirkinių vežimėlius“, – sako infektologė. Atminkite, kad vežimėliai taip pat nėra reguliariai dezinfekuojami.
Viksna pripažįsta, kad ji pati neprieštarauja, jog žmonės vaikščiotų su šunimis parduotuvėse, jei tik jie vedžiojami su pavadėliu. Tačiau, jos nuomone, visiškai nepriimtina, kad gyvūnai būtų dedami į pirkinių vežimėlius, turinčius tiesioginį kontaktą su maisto produktais.
Primename, kad visų žmonių ir gyvūnų žarnyne yra bakterijų, vadinamų Escherichia coli (E. coli), arba žarnyno bakterijomis. Jos yra mūsų įprastos bakterinės floros dalis ir paprastai yra nekenksmingos. Tačiau yra tam tikrų E. coli padermių, kurios gali gaminti toksinus arba nuodingas medžiagas ir sukelti sunkias ligas.
Šios padermės vadinamos STEC/VTEC (Shiga toksiną arba verotoksiną gaminančios E. coli). Jos gali sukelti sunkų, kruviną viduriavimą, o kai kuriais atvejais – ūminį inkstų nepakankamumą, dėl kurio prireikia intensyviosios terapijos.
Pagrindinis šių padermių rezervuaras yra žolėdžiai gyvūnai, ypač galvijai. Sukėlėjas išsiskiria iš gyvulio arba žmogaus organizmo su išmatomis. Žmonės gali užsikrėsti valgydami užkrėstą maistą, nepakankamai termiškai apdorotą jautieną, nevirintą pieną, neplautus ar neperdirbtus vaisius ar daržoves. Taip pat galimas užsikrėtimas nuo žmogaus žmogui.
Šaltinis: la.lv
Parašyti komentarą