Lygiai už mėnesio – lapkričio 14–16 d., Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ jau dvidešimtą kartą vyks didžiausias Baltijos šalyse gastronomijos ir svetingumo renginys „Taste Vilnius HoReCa“. Čia susirinks vertinantys gerą maistą – nuo namų virtuvės kūrėjų iki maitinimo ir apgyvendinimo srities profesionalų.
„Šie metai Lietuvos gastronomijai ir turizmui buvo ypatingi – net 34 šalies restoranai buvo pripažinti kaip atitinkantys „Michelin“ kriterijus, o keturiems suteikta ypatingą maisto kokybę patvirtinanti „Michelin“ žvaigždė. Paroda „Taste Vilnius HoReCa“ taps terpe diskusijoms apie tai, kaip toliau puoselėti aukščiausios kokybės gastronomiją, kurti autentišką svetingumo patirtį ir skatinti tvarumą visame sektoriuje“, – teigė parodos projekto vadovė Saulė Jančiauskė.
Tai, jog šalies restoranai, siūlantys aukščiausio lygio maistą ir aptarnavimą, buvo pelnytai apdovanoti ir įtraukti į „Michelin“ klubą, paskatino visuomenę dar labiau domėtis tiek jais, tiek virtuvės šefais. „Taste Vilnius HoReCa“ taps išskirtine proga ne tik juos sutikti, bet ir išgirsti jų patarimų, kaip sukurti šedevrų namų sąlygomis. Be to šiemet pirmą kartą rengiama ir speciali programa vaikams.
„Maisto kultūra Lietuvoje labai sparčiai auga. Impulsą tam davė kovido laikotarpis – labai daug žmonių tuo metu susidomėjo maisto gaminimu ir šis susidomėjimas neslūgsta. Žmonės noriai eina į įvairius kursus, meistriškumo klases, degustacijas, parodas, mokosi kepti sausainius, gaminti kombučią, derinti vyną“, – sakė Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentas Justinas Kapkovičius.
Paroda vyks dvejose „Litexpo“ salėse: trečiojoje bus pristatomi maisto produktai ir gėrimai, vyks konkursai ir įvairūs mokymai, o penktoji bus skirta įrangai ir HoReCa (iš anglų k. – hotel/restaurant/catering – viešbučiai/restoranai/maitinimas) sektoriui. Stenduose lauks maždaug šimtas dalyvių, iš kurių kiek daugiau nei dešimtadalis – iš užsienio: Latvijos, Estijos, Lenkijos, Švedijos, Italijos, Portugalijos ir kitų šalių.
Parodos lankytojai galės stebėti net penkis Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos organizuojamus konkursus: lapkričio 14 d. vyks „Geriausias Lietuvos konditeris“, „Proginis tortas“ ir Nacionalinis picų kepimo konkursas, lapkričio 15 d. – „Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas“ (iki 25 m. amžiaus), o lapkričio 16 d. – „Geriausias Lietuvos virėjas“.
Anot J. Kapkovičiaus, norinčių dalyvauti konkursuose kasmet – vis daugiau. „Vieniems tai – proga išbandyti save ir įgyti daugiau patirties, kiti tokiu būdu siekia žinomumo. Konkursuose įdomu dalyvauti ir kaip žiūrovui – maisto gaminimo entuziastai gali labiau pažinti maitinimo įstaigų vidų, pamatyti kaip dirba geriausi Lietuvos virtuvės šefai bei pasisemti idėjų savo stalui, o profesionalai tokiuose konkursuose ieško naujų technikų, skonio derinių ir kylančių talentų“, – teigė jis.
Beje, konkursai „Geriausias Lietuvos konditeris“ ir „Proginis tortas“ bus organizuojami po šešerių metų pertraukos, o Nacionalinis picų kepimo konkursas bus organizuojamas pirmą kartą. „Pagaliau konditeris profesionalioje virtuvėje imtas pripažinti kaip atskira asmenybė“, – pabrėžė pašnekovas.
O picų kepimo konkursą organizuoti buvo nuspręsta, nes tai vis dar išlieka vienu populiariausių patiekalų Lietuvoje. Beje, picų konkurso laimėtojo laukia ypatingas prizas – ne tik piniginis paskatinimas, bet ir dviejų savaičių mokymai Neapolio picų asociacijoje Italijoje, į kuriuos pakliūti – itin sunku.
Tam, kad būtų užtikrintas sąžiningas konkurso dalyvių vertinimas, visi konkursų komisijų nariai pakviesti iš užsienio. Tai – sertifikuoti Pasaulio virtuvės šefų asociacijos teisėjai, atvykstantys iš skirtingų pasaulio šalių.
Parodos metu taip pat vyks įvairūs maisto produktų, gėrimų, įrangos ir paslaugų pristatymai, degustacijos, mokymai, susitikimai su restoranų pasaulio garsenybėmis, o visa šeštadienio diena bus skirta šeimai. „Paskutinės dienos programoje numatyta daugybė užsiėmimų vaikams ir šeimai – mokysime, kaip saugiai naudoti peilį, išsirinkti tinkamus produktus ir kurti receptus“, – žadėjo S. Jančiauskė.
Parašyti komentarą