Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai 3 patarimai, kokių bulvių nereikėtų valgyti
Maistas / Gėrimai

3 patarimai, kokių bulvių nereikėtų valgyti

3 patarimai kokiu bulviu nereiketu valgyti
3 patarimai kokiu bulviu nereiketu valgyti
Dalintis

Bulvės – dažniausias svečias ant mūsų stalo. Bulvės turi ne mažai privalumų: maistingos, nebrangios ir skanios. Tačiau net ir nekaltai atrodanti bulvių košė gali būti nuodinga. Simptomai pasireiškia tik po 8-10 valandų ir apima tiek virškinimo trakto sutrikimus, tiek dalinį regėjimo praradimą ir haliucinacijas. Haliucinacijos nuo bulvių gali atrodyti juokingai, tačiau kas gali atsitikti jūsų sveikatai – visai nejuokinga. Kad išvengtumėte nereikalingų problemų, prieš pirkdami bulves pasistenkite jas vizualiai patikrinti. Štai kokių bulvių geriau nepirkti.

bulves

Minkštos bulvės

Net jei bulvės namuose laikomos tinkamomis sąlygomis, atskiros šaknys gali suminkštėti ir susilpnėti. Jų nereikėtų valgyti: bulvių minkštumas atsiranda dėl padidėjusio solanino kiekio. Tai toksinas, kuris gali būti kenksmingas žmonėms. Perdozavus solanino, atsiranda nervų sistemos sutrikimų ir net mirtis. Tad kodėl verta rizikuoti?

Daigintos bulvės

Jei bulvė pradėjo dygti dar parduotuvėje ar namuose, vadinasi: greičiausiai tai „sveika” bulvė, kuri nebuvo apdorota cheminėmis priemonėmis. Tačiau daigų sudėtyje yra minėto solanino ir kitos toksiškos medžiagos – chakonino. Kietas bulves dar galima nulupti ir virti, tačiau minkštas bulves reikėtų nedelsiant išmesti.

Ant bulvės yra žalių dėmių

Kuo ilgiau bulvės yra veikiamos saulės spindulių, tuo daugiau solanino toksino jos pagamina. Dėl susikaupusio solanino žievės ir minkštimo dalys gali tapti žalios spalvos (ar žalio atspalvio). Ir šios „žalumos” niekada neturėtų valgyti nei žmonės, nei gyvūnai. Todėl lupdami bulves būtinai išpjaukite žalius gabalėlius.


Taip pat skaitykite:

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Arbūzas ir jo sėklos

Ar tikrai galima valgyti arbūzo sėklas? Išsiaiškinkime šį amžiną klausimą

Vasara neįsivaizduojama be sultingo, saldaus arbūzo gabalėlio. Tačiau mėgaujantis jo minkštimu, dažnai...

Stiklinė puode

Kodėl verdant mėsą puode dedama stiklinė – dalinuosi puikiu triuku

Neseniai lankiausi pas močiutę ir pastebėjau keistą dalyką. Ji įdėjo mėsą į...

Juodojo drakono arbata

Žalioji arbata ir juodoji arbata: kuri sveikesnė?

Pagal Healthline, pagrindinis skirtumas tarp žaliosios ir juodosios arbatos yra jų gamybos...

Buteliai su gazuotu vandeniu

Ne keturios, o penkios „kojelės“: atskleista didžioji plastikinių butelių paslaptis, slypinti jų dugne

Ar kada nors, atsisukdami gazuoto gėrimo butelį, susimąstėte, kodėl jo dugnas nėra...