Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Ar galima valgyti ledus skaudant gerklei: gydytojai išsklaidė populiarų mitą
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Ar galima valgyti ledus skaudant gerklei: gydytojai išsklaidė populiarų mitą

Ledų valgymas negydo gerklės skausmo
Dalintis

Ledai skaudant gerklę gali sumažinti skausmą ir patinimą, tačiau dėl jų gali sutrikti kraujotaka uždegimo apimtoje vietoje, todėl padidėja komplikacijų rizika, teigia gydytojai.

Ledams dažnai priskiriamos gydomosios savybės. Tačiau ar tai tikrai tiesa? Iš tiesų sergant gerklės uždegimu ir kitomis gerklės ligomis ledai vėsina uždegiminius tonzilių audinius, mažina gerklės patinimą ir mažina skausmą. Verta žinoti, kad ledai gali sutrikdyti ir kraujotaką uždegimo apimtoje vietoje, todėl padidėja naujo uždegimo židinio rizika, teigia ekspertai.

Jie pažymėjo, kad yra saugesnis būdas pasiekti nuskausminamąjį poveikį – naudojant vietinio poveikio gerklės antiseptikus, kurių sudėtyje yra anestetikų. Todėl gerklės skausmo, tonzilito ir kitų gerklės problemų tikrai neverta gydyti ledais, pabrėžė ekspertai. Anot jų, jei karštyje ledus valgysite labai greitai, rydami didelius gabalus, tikėtina, kad turėsite problemų, net jei gerklės neskauda.

Hipotermija burnos ertmėje gali sukelti refleksinį nosiaryklės ir gerklės kraujagyslių, esančių labai arti burnos, spazmą, o tai savo ruožtu sumažina vietinių įgimto imuniteto veiksnių gamybą ir padidina oportunistinės floros suaktyvėjimo ir pažeidžiamumo kvėpavimo takų infekcijoms riziką, aiškino gydytojai.

Pagrindinis vaidmuo vystantis pūlingam tonzilių uždegimui tenka streptokokams. O jie labai mėgsta saldumynus. Todėl šiuo atveju ledai bus naudingi streptokokams ir kenks žmogaus organizmui, nors ir kuriam laikui nuslopins skausmą, pridūrė ekspertai.

Tačiau jei žmogus yra sveikas ir valgo ledus lėtai, mažomis porcijomis, jau ištirpintus, palikdamas juos burnoje, kol jie sušils ir taps pusiau skysti ar skysti, jie suteiks malonumą ir nepakenks organizmui, sakė gydytojai.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Pirmosios vyšnios

Pirmosios vyšnios rinkoje – bet ar tikrai lenkiškos? Augintojai kalba atvirai: „Tai – neįmanoma“

Pirmosios vyšnios jau pasirodė didmeninėse parduotuvėse ir turguose, bet tarp vaisių augintojų...

Kokius kiaušinius rinktis

Minkštai ar kietai virti kiaušiniai? Kuris pasirinkimas geresnis norint numesti svorio?

Kiaušiniai – vienas populiariausių baltymų šaltinių, dažnai įtraukiamas į svorio metimo programas....

Jaunos bulvės

Jokių daugiau košių! Pažiūrėkite, kaip išvirti jaunas bulves

Mėgstate jaunas bulves, bet dažnai jos tampa vandeningos arba subyra? Nesijaudinkite –...

Voveraičių sezonas

Kaip skaniai ir teisingai paruošti voveraites: nuo miško iki lėkštės. Grybai jau miškuose

Lietuvoje voveraitės – vienos iš laukiamiausių vasaros gėrybių. Ryškiai geltonos, kvapnios, tvirtos...