Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Ar galima valgyti minkštas bulves? Atsakymas daugeliui nepatiks
Maistas / Gėrimai

Ar galima valgyti minkštas bulves? Atsakymas daugeliui nepatiks

Sudygusi bulvė
Dalintis

Ilgai laikomos šakniavaisinės daržovės gali tapti minkštos ir gležnos, taip yra dėl padidėjusio solanino kiekio. Šis toksinas gali būti pavojingas žmonėms. Per didelis jo kiekis gali sukelti nervų sistemos sutrikimus, o išskirtiniais atvejais net mirtį.

 

Ar galima valgyti sudygusias bulves?

Reikėtų nepamiršti, kad bulvės išsaugo savo naudingumą tol, kol daigai užauga daugiau nei 1 cm. Tokiu atveju jose vis dar yra visų reikalingų vitaminų, angliavandenių ir mikroelementų, o solanino kiekis išlieka minimalus.

Dažnai atėjus pavasariui, bulvėse prasideda maistinių medžiagų perdirbimo procesas ir jos praranda savo maistinę vertę. Kai daigai pasiekia 2-4 cm, naudingosios medžiagos jų augimui beveik visiškai sunaudojamos, o pačiose bulvėse lieka tik krakmolas.

Atkreipkite dėmesį, kad jei bulvė gulėjo maždaug -10 ºC šaltyje, ji nušalo. Atšildytos patalpoje tokios bulvės tampa minkštos ir drėgnos, o jų skonis saldus. Jas galima valgyti: bulvės įgauna saldų skonį dėl sacharozės. Tačiau specifinis skonis gali sugadinti patiekalą, be to, jos tinka ne visiems patiekalams gaminti.

Minkštos bulvės

Jei užsibrėžėte tikslą pašalinti nepageidaujamą saldų šaldytų bulvių skonį, pirmiausia jas kuriam laikui įdėkite į šaltą vandenį. Tada daržoves perkelkite į verdantį vandenį, įberkite druskos ir įpilkite šaukštą acto vienam litrui vandens. Bulves virkite, kol visiškai išvirs.

 

Ar galima valgyti suminkštėjusias bulves?

Atidžiai apžiūrėkite bulves – jei jos pradėjo dygti, nedelsdami juos nuimkite ir pašalinkite visus daigus. Minkštų ir susiraukšlėjusių bulvių valgyti negalima.

Svarbu atminti, kad kuo ilgiau bulvės paliekamos saulės šviesoje, tuo daugiau jose kaupiasi toksino solanino. Dėl solanino bulvių odelė ir minkštimas gali tapti žali. Žalių plotų neturėtų vartoti nei žmonės, nei gyvūnai. Nulupdami bulvių odelę žalias vietas būtinai pašalinkite, o dar geriau – apskritai jų venkite.

Šaltinis: Sports.kz

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

1 Komentaras

guest
1 Komentaras
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Gintaras Raulinaitis
Gintaras Raulinaitis
prieš 4 mėnesių

Norėčiau pastebėti, bulvėse vitamino C išlieka tik maždaug iki sausio mėnesio. / Bulves geriau valgyti tik virtas, o ne keptas. Apskritai nei mėsos, nei ko nors kito nekepkite. Bulves ir mėsą sveikiausia t i k virti!!!

Panašūs straipsniai
Ryto kava

Šis kavos priedas yra tikras riebalų šalintojas. Įdėkite šiek tiek ir pastebėsite rezultatus

Juodoji kava jau seniai vertinama ne tik dėl savo stimuliuojančių savybių, bet...

Lupama agurko žievelė

Ar reikia agurką lupti – sveika ar beprasmiška? Kas slypi šioje daržovėje?

Agurkai – metų daržovė. Tačiau nuomonės dėl jų lupimo išsiskiria. Vieni mano,...

Vandens virinimas keptuvėje

Kodėl prieš kepimą visada verdu vandenį keptuvėje: patyrusio virėjo paslaptis

Kai tik pradėjau karjerą virtuvėje, susidūriau su neįprastu gaminimo metodu, kuris mane...

Purių blynų receptas

Jokių kiaušinių ir pieno – idealiai purių blynelių receptas

Ypatingo dėmesio nusipelno receptai be pieno, sviesto ir kiaušinių. Pirma, tokius patiekalus...