Kaip nueiti į parduotuvę ir nusipirkti karpį anksčiau, nei prieš Kalėdas susidarys eilės, užtveriančios kelią iki kasos? Tai puiki idėja, tačiau nepamirškite vienos šios skanios žuvies šaldymo taisyklės. Jos nežinodami galite patekti į didelę bėdą!
Pagrindinės žuvies šaldymo taisyklės
Galima sakyti, kad stovėjimas eilėse parduotuvėse, norint nusipirkti karpių, jau yra viena iš kalėdinių tradicijų, ne mažiau susijusių su Kalėdomis nei eglutės puošimas ar dovanų pakavimas. Na, tačiau leiskite mums šiek tiek paprieštarauti ir nedrąsiai prasitarti, kad šis „paprotys“ mūsų visai nejaudina ir verčiau jo vengtume. Todėl kai kurie iš mūsų nusprendžia iš anksto nusipirkti karpių, o paskui juos užšaldyti ir ramiai skaičiuoti laiką iki Kalėdų. Jei ir jūs norite prisijungti prie šio „judėjimo“, tuomet pateiksime jums užuominą, kaip tinkamai įgyvendinti šį planą.
Šaldytas karpis – ar tai saugu?
Karpis niekuo nesiskiria nuo bet kurios kitos žuvies ar mėsos, kurią galima užšaldyti. Be to, kadangi tai yra vidutinio riebumo žuvis, jai gresia mažesnis pavojus prarasti skonį nei riebiai žuviai, pavyzdžiui, skumbrei. Vis dėlto reikia laikytis kelių svarbių taisyklių, ypač vienos iš jų.
Pirmiausia verta paminėti pagrindines. Prieš užšaldydami įsigytus karpius, turime pasirūpinti, kad sumažintume pavojingų mikroorganizmų dauginimosi riziką. Netiesa, kad mūsų namų šaldiklis juos sunaikins. Ten esanti temperatūra tik sulėtins jų plitimą. Štai kodėl pirmiausia pašaliname žvynus ir žuvį išdarinėjame. Nuplauname ją po šaltu vandeniu ir nusausiname. O tada pereisime prie praktiškesnių dalykų.
Tinkamas karpio užšaldymas
Nuplautas ir nusausintas karpis be žvynų ir vidaus organų yra beveik paruoštas užšaldyti. Beveik. Prieš dedant į šaldiklį, jį dar reikia padalyti į porcijas ir – būkite atsargūs – atskirti kepimo popieriumi. Tik dabar jį galima perkelti į šaldymo maišelius. Dėl šio metodo gabaliukai nesulips ir jų struktūra po atšildymo išliks nepakitusi.
Šia proga taip pat verta paminėti karpio atšildymą. Čia taip pat laikomės išbandyto metodo, kurį galima apibendrinti keliais žodžiais: greitai užšaldyti, lėtai atšildyti. Ką tai reiškia?
Paprasčiausiai tai, kad užšaldytus karpius reikia atitirpinti šaldytuve, o ne ant lėkštės ar šiltame vandenyje. Atminkite, kad taip atitirpinant bet kokį neapdorotą produktą gali sparčiai daugintis pavojingi mikroorganizmai. O tai reiškia rimtas problemas!
Šaltinis: Pysznosci.pl
Jeigu žalia karpi valgysit, tai gal blogai su tais mikroorganizmais. Bet jei kepsit, tai jie turi žuti. Pasūdyta šviežia žuvį(file) šaldytuve kur temperatura 3-4 laipsniai šilumos supakuota maišelyje galima drasiai laikyti 4-5 paras.