Lašiniai yra tradicinis virtuvės produktas, kuris yra labai populiarus. Tačiau dėl lašinių odelės vartojimo kyla daug ginčų ir mitų. Vieni mano, kad jie yra kenksmingi ir nevalgomi, o kiti, priešingai, įžvelgia jų naudą. Valgyti ar nevalgyti? Ar pavojinga sveikatai valgyti lašinių odą?
Ką reikia žinoti apie lašinių odą?
Iš tiesų lašinių odelė ne tik, kad galima valgyti, bet jos yra labai naudingos. Žinoma, tai pasakytina apie tinkamai apdorotas ir išvirtas odas.
Naudingos lašinių odos savybės
- Odoje yra B, PP, E, H grupės vitaminų, taip pat mineralinių medžiagų, tokių kaip kalcis, fosforas, magnis, geležis ir kt.
- Gausu kolageno, kuris svarbus sveikiems sąnariams, odai ir plaukams.
- Maistinių skaidulų, kurios padeda normalizuoti virškinimą ir išvalyti organizmą nuo toksinų.
Kaip tinkamai vartoti lašinių odeles?
- Reikia termiškai apdoroti – virti, kepti arba troškinti.
- Atkreipkite dėmesį, kad prieš kepimą odą reikia kruopščiai nuvalyti nuo nešvarumų ir šerių (patartina nudeginti ugnimi).
- Odą reikėtų vartoti saikingai, nes ji yra gana kaloringas produktas, ypač kaip ir patys lašiniai.
Kam nerekomenduojama vartoti lašinių odos?
- Lašinių odelės gali būti sunkiai virškinamos, todėl virškinamojo trakto ligomis sergantys žmonės turėtų jas vartoti atsargiai arba jų vengti.
- Juose yra cholesterolio, todėl žmonės, sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis, turėtų riboti jų vartojimą.
- Tai yra kaloringas produktas, todėl žmonės, turintys antsvorio, turėtų kontroliuoti jų vartojimą.
Reikėtų pridurti, kad, nepaisant turtingos sudėties, kiaulienos oda yra sunkiai virškinama. Žmonėms, sergantiems virškinimo sistemos ligomis arba širdies ir kraujagyslių ligomis, rekomenduojama riboti jos vartojimą arba visiškai atsisakyti. Tokiais atvejais lašinių odelės gali būti kenksmingos organizmui.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą