Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Ar tirpioje kavoje yra kavos? Visa tiesa kaip ant delno
Maistas / Gėrimai

Ar tirpioje kavoje yra kavos? Visa tiesa kaip ant delno

Tirpi kava - ar joje yra kavos
Dalintis

Daugelis žmonių neįsivaizduoja savo gyvenimo be kavos. Aromatinių gėrimų mėgėjams yra daugybė kavos rūšių ir paruošimo būdų. Vienos aršiausių diskusijų – ar malta kava geriau už tirpią kavą ir ar pastarąją galima net vadinti kava?

Ar tirpioje kavoje yra kavos?

Ekspertų teigimu, tirpios kavos gaminimo procesas yra labai paprastas.

„Tam jie paima kavos pupeles, sumala jas į miltelius, o tada verda labai stiprią kavą. Labai stiprią”, – sako ekspertai.

Po to koncentruota kava filtruojama ir atsargiai išdžiovinama. Lieka tirpi kava. Galite pabandyti sukurti tokį gėrimą namuose ir užvirinti. Tačiau yra niuansas: džiovinimo metu išgaruoja nemažas kiekis kofeino ir aromatinių medžiagų, todėl tokios kavos skonis nublanksta.

Todėl geriausia tirpi kava gaminama šiek tiek gudriau – naudojant sublimacijos technologiją. Tam kavos koncentratas užšaldomas ir džiovinamas šaldytoje formoje.

Specialistų teigimu, šis procesas panašus į drabužių džiovinimą lauke žiemą. Jis sušals, bet pamažu išdžius. Panašus procesas vyksta ir su kava, tik ji džiovinama vakuume – daug greičiau.

Visas vanduo išgaruoja, o lieka tik birios granulės, kuriose sukauptas maksimalus aromatinių medžiagų kiekis. Tai yra, vanduo iš kietos būsenos pereina į dujinę, aplenkdamas skystąją. Moksle šis procesas vadinamas sublimacija. Ir atitinkamai kava, gauta naudojant šią technologiją, yra sublimuojama.

Įdomus faktas: tirpi kava buvo patentuota dar 1890 m., tačiau tikro populiarumo sulaukė per pasaulinius karus, ypač tarp kariuomenės.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Arbūzas ir jo sėklos

Ar tikrai galima valgyti arbūzo sėklas? Išsiaiškinkime šį amžiną klausimą

Vasara neįsivaizduojama be sultingo, saldaus arbūzo gabalėlio. Tačiau mėgaujantis jo minkštimu, dažnai...

Stiklinė puode

Kodėl verdant mėsą puode dedama stiklinė – dalinuosi puikiu triuku

Neseniai lankiausi pas močiutę ir pastebėjau keistą dalyką. Ji įdėjo mėsą į...

Juodojo drakono arbata

Žalioji arbata ir juodoji arbata: kuri sveikesnė?

Pagal Healthline, pagrindinis skirtumas tarp žaliosios ir juodosios arbatos yra jų gamybos...

Buteliai su gazuotu vandeniu

Ne keturios, o penkios „kojelės“: atskleista didžioji plastikinių butelių paslaptis, slypinti jų dugne

Ar kada nors, atsisukdami gazuoto gėrimo butelį, susimąstėte, kodėl jo dugnas nėra...