Pamiršote atitirpinti mėsą prieš vakarienę? Nieko neprarasite! Yra keli veiksmingi būdai, kaip greitai atitirpinti bet kokios rūšies mėsą. Paaiškinsime, kaip veiksmingai atitirpinti mėsą orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje ir kitais būdais. Sužinokite, kaip paruošti šaldytą mėsą.
Kaip greitai atšildyti vištieną?
Mėsos užšaldymas – tai būdas pratęsti jos šviežumą ir ilgiau laikyti. Tačiau svarbu atminti, kad kartą atšildytos mėsos ar žuvies negalima vėl užšaldyti! Pakartotinai užšaldžius mėsą, gali padaugėti bakterijų, o tai gali sukelti apsinuodijimą maistu. Labai didelį pavojų sveikatai kelia salmonelės, kuriomis galima užsikrėsti suvalgius pasenusią mėsą. Greitai atšildyti vištieną nėra lengva, tai faktas. Neužtenka mėsą išimti iš šaldiklio ir padėti ant lėkštės, kad ji savaime atšiltų kambario temperatūroje. Tai klaida, kurią nuolat daro daugelis žmonių. Kodėl geriau taip neatšildyti mėsos? Na, namuose palaikoma temperatūra skatina ant mėsos daugintis įvairias bakterijas, kurios kelia tiesioginę grėsmę sveikatai. Galima apnuodyti virškinimo sistemą ir sukelti problemų. Todėl geriau vengti tokio atšildymo būdo!
Mėsą patartina atitirpinti anksčiau. Kuo lėčiau paukštiena atitirpsta, tuo mažiau prarandama skonio, savybių ir tekstūros. Tam verta išimti vištieną iš šaldiklio ir perkelti į šaldytuvą – kad ji galėtų ramiai atitirpti, pageidautina, 4-7 laipsnių temperatūroje. Paukštieną įdėkite į tinkamą indą (lėkštę, dubenį), kad vanduo ar sultys iš mėsos netyčia neišsilietų ant kitų šaldytuve esančių maisto produktų. Jei vanduo iš vištienos išsilieja ant sandariai uždaryto produkto, tai nėra tragedija. Tačiau blogiau, jei vanduo iš atšildomos mėsos patenka į atvirą produktą ir kas nors jį pasiekia. Deja, suvalgęs tokį produktą šis asmuo gali patirti skrandžio problemų.
Kaip greitai atšildyti vištieną… vandenyje?
Labai dažnai pasirenkamas būdas – atšildyti vištieną vandenyje. Svarbi taisyklė – nedėti mėsos į karštą vandenį. Šiltas vanduo skatina bakterijų dauginimąsi, o tai gali sukelti apsinuodijimą maistu. Atšildant karštame vandenyje vištienos krūtinėlė taip pat gali įgauti nemalonų kvapą. Saugesnis būdas – atitirpinti mėsą šaltame vandenyje. Tokiu atveju paukštiena ar žuvis nebus veikiama temperatūros, todėl netyčia nesudarysite idealios aplinkos mikrobams daugintis. Jei trūksta laiko ir negalite sau leisti atitirpinti mėsos šaldytuve, verta ją apdoroti šaltu vandeniu.
Tiesiog įdėkite paukštieną į bet kokį indą su vandeniu. Prieš tai mėsą pravartu suvynioti į maišelį, kad ji nesiliestų su vandeniu. Vandenį keiskite bent kas valandą. Kai tik turite galimybę, taip pat verta maišelį pakišti po šalto tekančio vandens srove. Mėsa turėtų atitirpti maždaug po 2 valandų (jei tai 0,5 kg porcija). Akivaizdu, kad tai greitesnis būdas nei atitirpinimas šaldytuve, tačiau savo ruožtu reikalaujantis daug dėmesio. Visų pirma, atšildant paukštieną po šaltu vandeniu, vandenį reikia kartkartėmis keisti. O kalbant apie ekonominį klausimą, šiuo požiūriu tai nebus pats geriausias metodas – nes tekantį vandenį teks semti. Taip pat turėtumėte įsitikinti, kad maišelis su viduje esančia vištiena yra sandarus. Priešingu atveju mėsa gali pradėti absorbuoti bakterijas, ir tada visas atitirpinimas bus veltui.
Kaip atitirpinti mėsą orkaitėje ir mikrobangų krosnelėje?
Mėsą taip pat galima atitirpinti naudojant orkaitę arba mikrobangų krosnelę. Prieš atitirpinant verta patikrinti, ar jūsų įrangoje yra tinkama atitirpinimo funkcija. Jei nusprendėte naudoti mikrobangų krosnelę, patikrinkite, ar joje yra atitirpinimo funkcija.
Kita vertus, orkaitėje turėtų būti ventiliatorius, kad mėsa išdžiūtų. Norėdami atitirpinti paukštieną šiuo metodu, įdėkite ją į tam skirtą indą ir įjunkite mikrobangų krosnelę į atitinkamą programą. Taip mėsą atitirpinsite labai greitai ir patogiai. Atsižvelgiant į tai, kad atitirpinimas po šaltu vandeniu arba šaldytuve užima daug laiko ir dėmesio, šiuo atveju beveik nieko nereikia daryti.
Tačiau būkite atsargūs atitirpindami paukštieną orkaitėje ir mikrobangų krosnelėje! Negalima persistengti su kaitinimu. Jei vištieną perkaitinsite, ją teks virti iškart, kai tik baigsis atitirpinimo procesas. Priešingu atveju ją greitai „apniks“ bakterijos. Ne mažiau svarbu pasirinkti indą, kuriame turėtumėte šildyti vištieną. Kai kurie iš jų gali pradėti išskirti kenksmingas medžiagas, susidūrę su karšta paukštiena. Dar kitu atveju indas gali pradėti lydytis. Tai taip pat turės neigiamos įtakos tiek vištienos skoniui ir savybėms, tiek jūsų namiškių sveikatai.
Šaltinis: onet.pl