Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Šis prieskonis brangesnis už auksą! Mokslininkai pagaliau atskleidė, kodėl
Maistas / Gėrimai

Šis prieskonis brangesnis už auksą! Mokslininkai pagaliau atskleidė, kodėl

Šafranas
Dalintis

Ar žinojote, kad žemėje egzistuoja prieskonis, kurio vertė pranoksta net triufelius, wasabi ir auksą? Tikriausiai esate jį matę – subtilius raudonus siūlelius, kurie gali visiškai pakeisti patiekalo skonį. Ir taip, kalbame apie šafraną – prieskonį, kuris, nors ir mažas, turi milžinišką vertę tiek dėl savo retumo, tiek dėl unikalios gamybos proceso sudėtingumo. Bet kodėl jis toks brangus?

Jis gaunamas iš violetinių šafrano krokų (Crocus sativus) žiedų. Kodėl šis prieskonis toks brangus? Iš dalies dėl to, kad derliaus nuėmimas yra tikras košmaras.

Šafranas renkamas iš trijų kiekvienos gėlės centre esančių stigmų ir turi būti nuskintas rankomis. Įsivaizduokite – norint surinkti 100 gramų šafrano, reikia surinkti stigmas iš 16 000 žiedų. Dar pridėkime tai, kad kai kuriose pasaulio dalyse šafranas žydi tik kelias trumpas savaites per metus, todėl darbas tampa dar sudėtingesnis.

Šafrano surinkimas

Surinktas šafranas yra neįtikėtinai trapus, su šafranu reikia elgtis atsargiai, todėl auginimo procesas tampa dar sudėtingesnis ir brangesnis. Tuomet stigmos paverčiamos geriau pažįstama džiovinto šafrano forma – jos paskleidžiamos ant padėklų ir lėtai džiovinamos virš anglių. Tai vėlgi padidina išlaidas, nes šis procesas reikalauja daug darbo jėgos ir negali būti pagreitintas.

Pranešama, kad tikro šafrano rinkos kaina svyruoja nuo 400 iki 2200 eurų už 100 g.

Džiovinti šafrano prieskoniai ir šafrano žiedai

Raktas į autentišką, kokybišką šafraną yra jo aromatas, o tai reiškia, kad gamybos procese jam keliami aukšti standartai, o prastesnės stigmos nepatenka į galutinį prieskonį. Šafranas turi trumpą galiojimo laiką ir jį reikia tinkamai laikyti.

Džiovintas šafranas ir gėlė

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Ryto kava

Šis kavos priedas yra tikras riebalų šalintojas. Įdėkite šiek tiek ir pastebėsite rezultatus

Juodoji kava jau seniai vertinama ne tik dėl savo stimuliuojančių savybių, bet...

Lupama agurko žievelė

Ar reikia agurką lupti – sveika ar beprasmiška? Kas slypi šioje daržovėje?

Agurkai – metų daržovė. Tačiau nuomonės dėl jų lupimo išsiskiria. Vieni mano,...

Vandens virinimas keptuvėje

Kodėl prieš kepimą visada verdu vandenį keptuvėje: patyrusio virėjo paslaptis

Kai tik pradėjau karjerą virtuvėje, susidūriau su neįprastu gaminimo metodu, kuris mane...

Purių blynų receptas

Jokių kiaušinių ir pieno – idealiai purių blynelių receptas

Ypatingo dėmesio nusipelno receptai be pieno, sviesto ir kiaušinių. Pirma, tokius patiekalus...