Alyvuogių aliejus yra puikus daugelio patiekalų priedas. Jis praturtina jų skonį ir net aromatą. Tačiau ne visi žino, ar jis yra geras pasirinkimas kepimui. Šis Viduržemio jūros regiono lobis yra daugelio patiekalų išskirtinio skonio paslaptis.
Skystas auksas, kaip jį vadino graikų poetas Homeras, vertinamas viso pasaulio gurmanų, tačiau vienas jo vartojimo aspektas vis dar ginčytinas. Kai kurių virtuvės šefų nuomone, kepti kiaušinius alyvuogių aliejuje būtų baisi klaida, o kiti su tuo nesutinka.
Kas yra alyvuogių aliejus?
Alyvuogių aliejaus istorija beveik tokia pat ilga kaip ir mūsų civilizacijos istorija. Pirmą kartą jis pradėtas naudoti IV a. pr. m. e. viduryje. Alyvuogių aliejus yra alyvuogių vaisių ekstraktas. Priklausomai nuo žaliavos kokybės, sunokimo ir rūšies, jis gali būti įvairių spalvų – nuo šviežiai žalios iki sodriai geltonos. Spalvos taip pat atskleidžia nuo spaudimo praėjusio laiko paslaptį – šviežiausias aliejus bus šviesiai geltonas.
Derliaus nuėmimas trunka nuo vėlyvo rudens iki vėlyvo pavasario. Ypatingos rūšies alyvuoges dažnai reikia skinti rankomis, kad jos nebūtų pažeistos. Kruopščiai atrinkti vaisiai gabenami į aliejaus spaudyklą, kur gaminamas šviežias, kvapnus ir aromatingas aliejus.
Ar galima kepti su alyvuogių aliejumi?
Alyvuogių aliejuje yra 73 % mononesočiųjų oleino rūgščių. Kartu su sočiosiomis rūgštimis ji sudaro beveik 90 % aliejaus. Dėl to alyvuogių aliejus, kaitinamas aukštoje temperatūroje, nepatiria neigiamų cheminių pokyčių.
Alyvuogių aliejų galima naudoti įvairiems patiekalams gaminti. Šį produktą galima kaitinti iki 175-185 laipsnių temperatūros. Pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus tinka kepti. Ant šio produkto pakuotės yra specialus „Extra Virgin” ženklas.
Parašyti komentarą