Ryžiai yra gana dažnas garnyras visame pasaulyje. Nepaisant jų universalumo, daugelį žmonių kamuoja vienas klausimas: ar reikia plauti ryžius prieš juos verdant?
Iš karto galime pasakyti, kad tai ne tik rekomenduojama, tačiau BŪTINA. Nuplaunant ryžius pašalinami nešvarumai, dulkės, šiukšlės, chemikalai ir vabzdžiai.
Dar viena priežastis, kodėl reikėtų nuplauti ryžius, yra ta, kad iš grūdų būtų pašalintas krakmolo perteklius. Jei ryžiai nebus nuplauti, krakmolas liks, o juos išvirus jie bus gana lipnūs.
Kulinarai rekomenduoja skalauti bet kokios rūšies ryžius.
Jei gaminate ryžius suši ar rizotui, suprantama, kad šiems patiekalams reikia lipnių ryžių. Tačiau net ir nuplovus grūdus, virimo metu iš jų išsiskirs grūdelių viduje esantis krakmolas, kuris galiausiai sukurs norimą lipnią ar kreminę tekstūrą. Todėl skalavimas nepakenks, o tik pašalins dulkių ir purvo dalelių perteklių. Įspėjame, kad suši ryžius reikėtų skalauti tik šaltu vandeniu.
Nors reikia plauti visų rūšių ryžius, tikslus metodas kiekvienai grūdų rūšiai šiek tiek skiriasi. Pavyzdžiui, viso grūdo ryžių veislės ryžius reikėtų panardinti po šaltu vandeniu maždaug 30 sekundžių, o tada švelniai nupilti vandenį. Jei garnyrui ruošti naudojate baltuosius ryžius, ryžius reikia skalauti 1-2 minutes po tekančiu vandeniu.
Skalavimo metu svarbu nemaišyti ryžių pirštais. Geriau supilkite grūdus į sietelį ir palaukite.
Šaltinis: Sports.kz
Ryžiai mėgsta sutraukti vandenį verdant, todėl verdant būtina vis papildyti dubenį karštu vandenį. Valgant ryžius, galima tiesiog užsigerti grynu vandeniu, kadangi kitaip užkietės viduriai
Valgant ryzius reikia stoveti, kad neuzketetu viduriai😄