Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Jokių daugiau košių! Pažiūrėkite, kaip išvirti jaunas bulves
Maistas / Gėrimai

Jokių daugiau košių! Pažiūrėkite, kaip išvirti jaunas bulves

Jaunos bulvės
Dalintis

Mėgstate jaunas bulves, bet dažnai jos tampa vandeningos arba subyra? Nesijaudinkite – tam ištaisyti užtenka vieno paprasto triuko. Ir nereikia būti virtuvės šefu! Sužinokite, kaip išvirti jaunas bulves, kad jos visada būtų traškios, kvapnios ir tokios, kaip geriausiame restorane.

Jaunos, bet išrankios

Jaunos bulvės – tai vasaros skonis, kurio nesupainiosi su niekuo kitu. Plona luobelė, sviestas, tirpstantis paviršiuje, ir tas nepakartojamas šviežių žolelių aromatas… Tikra pasaka!

Tačiau tai galioja tik tuomet, kai viskas vyksta pagal planą. Jaunos bulvės yra kaprizingos – užtenka kelių papildomų minučių puode ir vietoje stangrių bulvyčių gauname vandeningą, subyrėjusią košę, kurios nebesinori net trinti į tyrę. Kodėl taip nutinka ir kaip to išvengti?

Kodėl jaunos bulvės byra?

Viskas prasideda nuo to, kad jaunos bulvės turi daugiau vandens nei senesnės „kolegos“. Jų žievelė labai plona, o minkštimas – itin trapus. Pervirimas – ir jau turite košę vietoje tvirtų gabalėlių.

Patarimas: į puodą dėkite vienodo dydžio bulves.

  • Mažos (riešuto dydžio) išverda labai greitai – užtenka 10 minučių ant nedidelės ugnies.
  • Vidutinės (mandarino dydžio) – apie 15 minučių.
  • Didelėms gali prireikti 20–25 minučių, bet čia jau svarbu nuolat tikrinti, kad nepavėluotumėte išjungti.

Svarbu ir veislė

  • Salotinės (A tipo) bei universalios (B tipo) bulvės tinka virti – jos standžios ir nesubyra.
  • Miltinės veislės (C tipo) kur kas greičiau suyra, net jei vidus dar šiek tiek neišviręs.

Garų vonia – patikimas būdas

Jei norite pereiti į aukštesnį lygį, virkite jaunas bulves garuose. Taip jos neįgers perteklinės drėgmės ir išliks tvirtos, traškios ir sodraus skonio.

  • Garų krepšelyje pakanka 30–35 minučių.
  • Kartais verta jas švelniai pamaišyti, kad išvirtų tolygiai.

Kaip žinoti, kad jau išvirė?

Naudokite šakutės testą:

  • Jei šakutė įsiskverbia su švelniu pasipriešinimu – bulvės paruoštos.
  • Jei subyra vos prisilietus – pavėlavote keliomis minutėmis.
  • Jei vis dar kietos – reikia dar šiek tiek pavirti.

Po virimo bulves geriausia palikti kiaurasamtyje, kad nugaruotų drėgmė. Galite jas ir trumpai pašildyti tame pačiame puode, švelniai jį supurtydami – taip likusi drėgmė greitai išgaruos.

Įmeskite šiuos ingredientus į verdantį vandenį – rezultatas nustebins

Druska – būtina, bet galite pasistengti dar labiau:

  • Šaukštas sviesto suteiks dar sodresnio skonio.
  • Kelios šakelės krapų ar petražolių panaikins žemišką skonį.
  • Česnako skiltelė pridės subtilios gilumos.
  • Lauro lapas ir kvapieji pipirai suteiks švelnaus prieskonių aromato.

Skonis, kurio nepamiršite

Išvirus tokiu būdu, tereikia trupučio sviesto, saujos šviežių žolelių – ir jau turite puikų vakarienės akcentą. Derinkite su kefyru, pienu ar klasika – šniceliu, ir vasara bus tiesiai jūsų lėkštėje!

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Pirmosios vyšnios

Pirmosios vyšnios rinkoje – bet ar tikrai lenkiškos? Augintojai kalba atvirai: „Tai – neįmanoma“

Pirmosios vyšnios jau pasirodė didmeninėse parduotuvėse ir turguose, bet tarp vaisių augintojų...

Kokius kiaušinius rinktis

Minkštai ar kietai virti kiaušiniai? Kuris pasirinkimas geresnis norint numesti svorio?

Kiaušiniai – vienas populiariausių baltymų šaltinių, dažnai įtraukiamas į svorio metimo programas....

Voveraičių sezonas

Kaip skaniai ir teisingai paruošti voveraites: nuo miško iki lėkštės. Grybai jau miškuose

Lietuvoje voveraitės – vienos iš laukiamiausių vasaros gėrybių. Ryškiai geltonos, kvapnios, tvirtos...

Puiki tešla žuviai

Kaip greitai pasigaminti gardžią džiūvėsėlių tešlą, kurią įvertins net patyrę virėjai – paslaptys ir gudrybės

Tikriausiai ne kartą esate kepę žuvį, mėsą ar daržoves tešloje, tačiau rezultatas...