Daugelis arbatos mėgėjų bent kartą yra susidūrę su paslaptingu reiškiniu – baltos putomis ar plėvele, staiga pasirodančia ką tik užplikytos arbatos paviršiuje. Šis netikėtas vaizdas neretai sukelia nerimą ir klausimą – ar tokią arbatą saugu gerti? Kai kurie nedelsdami išpila gėrimą, manydami, kad kažkas negerai su vandeniu ar pačia arbata.
Tačiau prieš skubant atsikratyti savo mėgstamo gėrimo, verta suprasti tikrąją šio reiškinio priežastį. Plėvelės pasirodymas arbatos paviršiuje slypi cheminėse reakcijose ir arbatos lapų sudėtyje, o atsakymas, ar tokią arbatą galima gerti, gali nustebinti net ir patyrusius arbatos žinovus.
Iš kur atsiranda putos arba plėvelė?
Priešingai paplitusiai nuomonei, putos ant arbatos yra jos šviežumo ir kokybės požymis. Tai reiškia, kad arbatoje yra daug eterinių aliejų, polifenolių ir antioksidantų. Prastos kokybės arbatoje jų nėra.
Arbatos putos gali būti gan įvairių spalvų, tačiau dažniausiai – gelsvo atspalvio. Baltos putos atsiranda, kai arbata užplikoma su nepakankamai karštu vandeniu. Jei arbata užplikoma verdančiu vandeniu, putos bus gelsvos.
Parašyti komentarą