Rudeninių ir žieminių veislių, skirtų ilgalaikiam saugojimui, obuoliai nuskinami, kai pasiekia brandą. Nuskynus per anksti, daugelio veislių vaisiai būna rūgštūs, ne tik blogai išsilaiko, bet ir išlieka šiurkštūs, mažiau sultingi, mažiau kvapnūs. O vėluojant juos nuskinti jie tampa netinkami ilgalaikiam saugojimui.
Obuoliai žiemai
Obuolių skynimo laikotarpis taip pat nustatomas atsižvelgiant į laikymo sąlygas. Jei obuoliai bus laikomi šaldytuve, tuomet juos galima nuskinti subrendusius, jei nešaldžius – anksčiau, tai yra mažiau subrendusius. Obuolius reikia rūšiuoti pagal dydį, nes mažus vaisius galima laikyti ilgiau nei didelius.
Vaisiaus oda yra pagrindinė kliūtis, neleidžianti mikrobams prasiskverbti į minkštimo audinį. Todėl net ir smulkūs pažeidimai – įbrėžimai, spaudimai, pradūrimai ar smūgiai sukelia vaisių puvimą.
Tinkamai nuskintas obuolys taip pat turi turėti visą kotelį
Renkantis laikymo temperatūrą, būtina atsižvelgti į kiekvienos veislės ypatybes. Optimali laikymo temperatūra yra nuo 2 iki 1 °C. Obuoliai gali būti laikomi supakavus juos į plastikinius maišelius ar plėveles, po 0,5-1 mėn. pakuotės aplinkoje susidaro atsparumas (5-7 proc. anglies dioksido, 14-16 proc. deguonies).
Obuolius galite laikyti ir ne šaldytuve, pavyzdžiui, šiltame mūriniame rūsyje, kuriame temperatūra nepakyla aukščiau 4 °C. Obuolius geriau dėti į mažas dėžutes, sienas ir dugną iškloti popieriumi. Norint išsaugoti aukštą vaisių kokybę, būtina palaikyti didelę drėgmę, dedant indus su vandeniu.