Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Kas tos baltos putos ant medaus ir ar reikėtų dėl jų nerimauti?
Maistas / Gėrimai

Kas tos baltos putos ant medaus ir ar reikėtų dėl jų nerimauti?

Putos medaus stiklainyje
Dalintis

Kartais, atidarius medaus stiklainį, jo paviršiuje galima pastebėti ploną baltų putų sluoksnį. Kas tai yra, kaip jis susidaro ir ar tai reiškia, kad medus sugedo?

Medaus vartojimas ir kokybė

Peršalimo ir gripo sezono metu medus tampa ypač populiarus dėl savo natūralių antibakterinių savybių. Tačiau, pirkdami šį vertingą ir brangų produktą, norime įsitikinti, kad jis yra saugus, kokybiškas ir nesugedęs. Kartais, atsukus stiklainį, ant medaus paviršiaus atsiranda baltų putų sluoksnis. Ką tai reiškia?

Kaip susidaro baltos putos ant medaus?

Norint suprasti, kaip susidaro šios putos, reikia pažvelgti į medaus išgavimo procesą.

Kai bitininkas paima korius su subrendusiu medumi, pirmiausia jis nuima ploną vaško sluoksnį, dengianti korio ląsteles. Tuomet koriai dedami į centrifugą, vadinamą medaus ekstraktoriumi, kur, veikiant išcentrinei jėgai, medus išteka iš korių ir surenkamas į talpyklas.

Šviežiai išcentrifuguotas medus vis dar turi smulkių vaško dalelių ir kitų natūralių priemaišų, todėl jis yra filtruojamas bent per du smulkius sietus. Po to medus perkeliamas į nusistovėjimo talpyklą, kurioje stovi 2–3 dienas. Šio proceso metu sunkesnis medus nusėda į dugną, o smulkios priemaišos ir oro burbuliukai iškyla į paviršių, sudarydami baltų putų sluoksnį.

Paprastai bitininkai šias putas pašalina prieš supildami medų į stiklainius, tačiau kartais šis etapas praleidžiamas arba sutrumpinamas, todėl stiklainiuose gali likti putų.

Ar medus gali sugesti

Medaus putojimas yra natūralus ir saugus reiškinys

Svarbu pabrėžti, kad medaus putojimas yra natūralus procesas ir nekelia jokio pavojaus. Tai tiesiog natūralus filtravimo proceso rezultatas, atsirandantis po medaus išgavimo iš avilio korių. Baltos putos yra visiškai valgomos ir nereiškia, kad medus sugedo ar prarado savo vertingas savybes.

Todėl, jei stiklainyje pastebėjote baltų putų sluoksnį, galite būti ramūs – tai tiesiog natūralus medaus savybės pasireiškimas, o ne kokybės problema.

Šaltinis: portalspozywczy.pl

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

1 Komentaras

guest
1 Komentaras
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Ka tu
Ka tu
prieš 3 mėnesių

1. Kiek metu gali isstoveti medus. 2. Ar truputi paruges medus jau taip ir praranda savo savibes ? 3. Ka galima daryti su parugusiu medumi ? Gerimas MIDUS iseina ??

Panašūs straipsniai
Juodojo drakono arbata

Žalioji arbata ir juodoji arbata: kuri sveikesnė?

Pagal Healthline, pagrindinis skirtumas tarp žaliosios ir juodosios arbatos yra jų gamybos...

Buteliai su gazuotu vandeniu

Ne keturios, o penkios „kojelės“: atskleista didžioji plastikinių butelių paslaptis, slypinti jų dugne

Ar kada nors, atsisukdami gazuoto gėrimo butelį, susimąstėte, kodėl jo dugnas nėra...

Ryto kava

Šis kavos priedas yra tikras riebalų šalintojas. Įdėkite šiek tiek ir pastebėsite rezultatus

Juodoji kava jau seniai vertinama ne tik dėl savo stimuliuojančių savybių, bet...

Lupama agurko žievelė

Ar reikia agurką lupti – sveika ar beprasmiška? Kas slypi šioje daržovėje?

Agurkai – metų daržovė. Tačiau nuomonės dėl jų lupimo išsiskiria. Vieni mano,...