Grikiai – paprasta, tačiau paslaptinga kruopa, kuri sukėlė daugybę diskusijų. Vieni laiko juos supermaistu ir neįsivaizduoja savo raciono be šių mažų stebuklų, kiti tiesiog nesupranta, kuo jie tokie ypatingi. Tačiau ar žinote, kad grikiai skirtingose pasaulio šalyse vertinami visiškai kitaip? Kai kur jie laikomi delikatesu, o kai kur – tiesiog ignoruojami. Kas lemia šiuos radikalius požiūrių skirtumus? Ar tai tik skonio klausimas, ar paslėptos gilios istorijos ir kultūros įtakos?
Grikiai ir bitės: tradicijas formavęs ryšys
Vienas iš svarbiausių grikių bruožų yra jų priklausomybė nuo apdulkintojų, daugiausia bičių. Skirtingai nuo kitų grūdinių kultūrų, kurios yra apdulkinamos vėjo, grikiams reikia vabzdžių. Dėl to susiformavo unikalus žemės ūkio plėtros ir bitininkystės ryšys.
Sovietų Sąjungoje iki 25 % viso medaus buvo pagaminama grikių dėka. Grikių medus buvo ne tik šalutinis produktas, bet ir svarbi ekonomikos dalis. Šis faktas buvo svarbus postūmis pereiti nuo bitininkystės – senovinio medaus rinkimo iš medžių drevių būdo – prie pramoninio masto komercinės bitininkystės.
Produktyvumas ir nepretenzingumas – sėkmės paslaptis
Grikių derlingumas, palyginti su kviečiais ar kukurūzais, yra nedidelis. Tačiau pagrindinis jų privalumas – nepretenzingumas. Grikiai gali augti skurdžiose, akmenuotose ir rūgščiose dirvose, kur kiti augalai tiesiog negali išgyventi.
Grikiams nereikia daug trąšų ar sudėtingos priežiūros. Dėl šios savybės jie tapo nepakeičiami.
Kodėl grikiai nėra tokie populiarūs užsienyje?
Vakaruose ir Azijoje žmonės mieliau renkasi didesnio derliaus ir universalesnės paskirties augalus, pavyzdžiui, kviečius, kukurūzus ar ryžius. Be to, kai kuriose šalyse neišvystyta bitininkystė apribojo grikių auginimo galimybes.
Vakarų šalių žemės ūkio ekonominis modelis orientuotas į kuo didesnį pelną, todėl grikiai, kuriems auginti reikia bičių ir kurie duoda palyginti nedidelį derlių, pralaimi kitoms kultūroms.
Azijoje, kur ryžiai vaidina svarbų vaidmenį, grikiai randami grikių makaronų (soba) pavidalu, tačiau jų naudojimas yra ribotas. Europoje grikiai ilgą laiką buvo laikomi „valstiečių“ maistu, todėl jų populiarėjimas tarp plačiosios visuomenės sulėtėjo.
Meilė grikiams
Grikius įsimylėjome dėl jų universalumo, maistinės vertės ir nepretenzingumo. Jie puikiai dera su mėsa, žuvimi, pieno produktais ir daržovėmis. Be to, grikiai tradiciškai siejami su namų jaukumu ir sveikatos priežiūra. Juos lengva paruošti, o grikių patiekalai jau seniai tapo nacionalinės virtuvės dalimi.
Tačiau nereikėtų pamiršti ir svarbaus jo vaidmens formuojant kultūrinę bitininkystę. Grikiai yra ne tik grūdinė kultūra, bet ir sodraus, aromatingo medaus šaltinis, kuris populiarus iki šių dienų.
Parduodu Volkswagen Passat 1996 , 1,6 motoras benzas dujos 60kw. Prie karvių gerai ėjo per dirvas per viską. Galima vežti iki 500kg grūdų bagažinėje . Nuplovus ir pas mergu varyt tiks.
Pavėlavusi informacija Lietuva susilygino kainomis su Švedija žinoma tik ne atlyginimais
O,važiuojant į Švediją padirbėt,reikia vežtis grikių ir dar bulvių prigriebti,nes jos tenai brangios.
Klausau tu tamsuoliu ir negaliu atsistebėti. Grikai tai sveikiausias maistas, o lietuviai tokią baisią duona kepa kurios valgyti negalima. Beto persiėda kaip paršai ir keturkampais keturkampais užpakaliais čiut pasivelka. Tik viso grūdo ir daug skaidulų turintis maistas naudingas ir suvalgyti reikia ant karto 1/2 saujos o ne tris porcijas iš karto. O šiaip Lietuvoje maisto manai gyvena nesupranta ką daro. Toliau lėkštės nieko nemato. Vaaaalgyyyti duokit man ir kuo greičiaaaauu.
O ka dar gali pasiulyti?
Šiais laikais dauguma žmonių net neturi supratimo, kaip teisingai verdami grikiai, ryžiai ar sorų kruopos. Visoms trims išvardintoms grūdinėms kultūroms puikiai tinka senas tarybinio medicinos profesoriaus aprašytas metodas – į puodą įpilamas vienas puodelis kruopų ir du puodeliai vandens. Nuo uvžirimo momento verdama ant mažos ugnies su uždaru dangčių apie 5/7 minutes. Sovietmečiu užtekdavo ir 3/4 minučių, nes absoliuti dauguma žmonių virdavo ant dujų, t.y. – ant natūralios ugnies. Dabar ant indukcinės vuryklės verdu 6/7 min. Išjungus virimą, reikia palikti uždengtą puodą ant indukcinės vyryklės, o iš viršaus gerai apdengti storu frotiniu rankšluosčiu. Valgyti galima po 35/45 min. Košė, nesvarbu, ar grikiai, ar ryžiai, ar soros, bus karšta, biri, puikiai išvirus ir visi grūdeliai – atskiri, nesulipę. Sūdyti ir dėti sviestą reikia jau lėkštėje, jokiu būdu ne puode. Tokiu būdu gaminant kruopas neprarandami organizmui reikalingi vitaminai ir mineralai. Skanaus 🙂
Rusų armijoje buvau virėjas, taigi nemeluokit, kad deficitas buvo. Kareiviai valgė tuos grikius ir visada su mėsa.
Jūs sėdėdamas armijoje valgėt tuos grikius su mėsa, kol eiliniai žmonės matė tuos grikius kaip savo ausis, bent tam tikru laikotarpiu, kadangi buvo grikių DEFICITAS ir sovietinė valdžia, garantuotai, tų grikių prieinamumą plačiajai visuomenei RIBOJO.
Žinoma kad grikiai laabai naudinga!!!!..
Tarybų sąjungoje grikiai buvo deficitas ir parduodavo vaistinėse su receptais, popieriniais maišeliais su violetiniais antspaudais, kaip dabar pamenu, nes jų nekesdavau, o tėvai beveik nežinojo, kas yra deficitas, ir vis „vaišindavo“ grikiais. O dabar, viena iš mėgstamiausių kruopų.
Ruskiai net turėjo gynybos ministrą Griecka 😄
O AiG turi šunį Grikį be kailio.
Šaunu 👍
Didelis respect,as straipsnio autoriui. Informatyvu. Vis pagalvodavau – kodėl vakaruose jų neaugina?
Taribinei armijoi jokiu grikiu negaudavom šėrė visokiom kropom prosa perlinem džiovintom bulvem na dar visokiom atlekom.fu baisu net prisiminti dar tas aliejus pa našus i atidirbta tepala ir duona nezinau iš ko nes vakarikštės ikas nebuvo galima1976-78metai usuryiskas.
Ben kartą į savaitę gaudavom grikių košės, o duona buvo labai skani.82-84 m. Gruzija
Aš tarnavau Tarybų armijoje ir maitino visai gerai.Valgygkloje dirbo civiliai ne kaip kitur ciukcos.Grikiai,kotletai,obuoliai.Šeštadieni,Sekmadieni Čiburekai.O taip Raudonų ir Juodu tikrų ikrų usirydavom.Na buvo uždaras mestas tai visko buvo.
Vos ne rojus, reikėjo patupet sstroibate kitaip giedotum, aš tarnvau šiaurės laivyne ir buvau maitinamas tik lietuviškais produktais
Nesąmonė.Tarnavau Kirgizijoje 1986 bulves patys skuzdavom, žuvies būdavo, ypač plovas buvo skanus ir perelovka (perlines) buvo skanios,ir grikių buvo košė su mėsyte ir sucharikų kam neprivalgydavo išsinešti buvo padėta.I karaulą bačiokais atveždavo kaip gulešą maišytą su bulvėmis ir daržovėmis-buvo labai skanus.Ir buvo kuchnia laukuose virdavo su mėsa košė -super.Ir pramoga tik marš brasokai buvo žiaurūs per sraunes nuo kalnų upeles, į kalną su pilna ginkluote ir maišu pilnu reikėdavo bėgti po 20-25km.bet ne ištisai -tai buvo šakės.Ant skersinio prisitraukimai11- mokindavaisi kol padarydavo.lygegretės 12atsispaudimų buvo pagrindasO čečėnai ant skersinio saulutę sukdavo,buvo malonu pažiūrėti.Ir 2metus be atostogų be jokių panelių Tada tai buvo armija.Nejuokinkit Lietuvių armija, senų tarnavusių kur savaitgaliais kareivukai grįžta pas paneles
Kas gavo kas negavo,mes pastoviai valgeme ir dabar su pienu daznai valgau..
grikiai super. juose yra visko, kiek kitose makaliosese kartu sudejus. arba vagone hamburgeriu.
pagarba Mindaugui uz straipsni
Musu laikai dar kazkas valgo grikius? Na gal velesnio amziaus zmones nebent. Niekada ju nevalgiau, ir nepazistu nieka kas valgytu is aplinkiniu. Jo, kartais matau kad juos perka bobutes visokios parduotuvese, ir tiek. Nieko neturiu pries ju universaluma, bet straipsnio teiginys kad „esame masiskai isimyleje” yra zenkliai perdetas🙃 Vienintelis privalumas, kuri matau juose, esant karui pasiimt jas i bukeri kartu su konservais, kad isgyvent.
Pritariu.Grikiai netinka prie alaus.Kas kita traškučiai,pica,burgeris,karkutė…
Užtad dabar ligoniai jaunimas viska valgo ant hemijos.Užauginom vaikus nuo 1997 netų valgo tik ta kas sveika.Šudo needa.
Matai tau matosi daugiau kas valgo makdonalduose ir cesburgerinese tuos sintetinius sumustinius,klausiu kaip galima valgyti tokia nesamone.
Valgo mano mažamečiai anūkai, nes tėvai buvo įpratinti, o ir mano kartą tėvai įpratino nespjauti į grikius, tačiau prie sovietų jie, pamenu, buvo deficitas, todėl apie kareivišką košę grikių su mėsyte ar spirgais girdėjome iš grįžusių po tarnybos. Kaip ir nebuvo tokio išplitusio recepto
Jei ką, tai grikiai yra labai vertinga kultūra, ko ne vienos iš turtingiausių mineralais ir antioksidantais, apsiskaitykite žinovai…
Man bitininkas sakė,kad medus iš grikių žiedų ,atsiduoda mėšlu.
Patvirtinu, nors ne bitininkas.
Matyt tavo bitininkas apsišikęs vaikšto jaigu tokias nesamones pasakoja…
Šiaip tas bitininkas tiesą sako, kuo tikresnis grikių medus, tuo labiau mešlu atsiduoda, ir būtent tai yra šio medaus specifinis kvapas…jeigu nežinote vadinasi tikro grikių medaus niekad ir nevalgėt.
Grikių mefus – sodraus kvapo, bet ne mėšlu atsiduoda. Jūs gal mėšlo kvapo nepažįstat arba švaraus grikių medaus nematėt?
O jus bent tvarte esate buve,mesla uoste?
Jei bitininkas mėšlyne grikius augina savo bitėms, taijo bičių medus ir atsiduoda mėšlu. Nesu ragavus ir mačius tokio grikių medaus, kuris mėšlu atsiduotų.
Nemėgstu. Gali jų ir nebūti.
As irgi ju nemegstu. Ir niekada nevalgau.
As taip pat ju nevalgau. Ir nepernesu ju kvapo verdant. Ir aplamai net senais laikais mano teveliai nenaudojo ju maistui. Budavo seja del biciu, o pacius grikius naudodavo gyvuliu pasarui.
Tai gal jus eikite burgeriu pagriausti
Lygoniai.
Kiek minusų pridėta visiems, kurie jų nemėgsta! Aš irgi jų nemėgstu. Ir tai mano pasirinkimas. Ko gero, tai valstiečių maistas, kaip ir rašo. Mano močiutė niekada jų negamino, nors pati virėja dirbo. Šalia buvo kareivinės, tai kareiviai tempdavo tas grikių konservų bankes pardavimui, nes parduotuvėse ne tik grikių, bet ir kareivių maisto nebuvo. Mano tėvas greičiau iš nostalgijos armijai iš jų pirkdavo. Man daug skanesnė sorų košė. Grikių košė turi pelkių kvapo, paplavų prieskonį, kuris man nemalonus.
Gal su savo soromis visciukus lesink,sulyginai grikius is skarbonkiu su kose virta namuose,tas pats kad palygintum pirsta su b…..
Visiškai galima tik peitarti.Jei kas ir nevalgo,vakaruose.Tai tik,kad neturi gslimybės,taip nėra paplitę.Ir nėra galimybės auginti,kaip pas mūsų.Mūsų šeima valgo dažnai,ir visiems patinka.
Labas,viskas parašyta puikiai,talentingai,grąžiai.Šimtas balų iš šimto.
Tik ne visai tiesa. Ne visur Lietuvoje taip masiškai buvo auginami grikiai. Beje, rusų laikais jų išvis nebuvo parduotuvėse. Arba buvo kaip deficitas.
Mano teveliai augino. Bet jie buvo gyvuliams pasarui. Mes niekada ju nevalgem.
Rusų laikais visus grikius surydavo armija. Ten net karo ministras buvo Grečka 🙂
Ne rusų laikais, o sovietų sąjungos laikais – okupacijos laikais.
Nerašyk rusų kalba. Bent išversk į lietuvių. SOVIETY – lietuviškai TARYBOS. Nebūtina vartoti kažkokio naujadaro, kurį sugalvojo koks profesorius, ne kalbininkas , o muzikantas
Nerašyk nesąmonių visais laikais jų buvo.
Mes grikius valgyti pradėjom ne taip senai. Vaikystėje iš vis nesu valgius. Nei tėvai, nei močiutė negamindavo. Net mokyklos valgykloje man atrodo nebūdavo.
Grikiai puikus maistas tik reikia moketi paruosti skanu irsveika virti su aviziniais dribsniais dar baigiant virti reikia imusti zalia kiausini nemaisyti dar pavirti 3min suvalgius krenta svoris jauciasi sotumas
Įdomus receptas, ačiū