Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Kodėl iš tikrųjų reikia plauti vaisius: atsakymas jus nustebins
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Kodėl iš tikrųjų reikia plauti vaisius: atsakymas jus nustebins

Vaisių plovimas
Dalintis

Beveik visi žmonės žino, kad prieš valgydami gyvulinės kilmės produktus reikia juos nuplauti. Tačiau kai kurie žmonės netaiko tų pačių taisyklių vaisiams, o tai gali sukelti sveikatos problemų.

Galbūt nesupratote, bet kasmet apie 48 milijonai žmonių apsinuodija maistu nuo prastai nuplautų vaisių ir daržovių. Jei prieš valgydami vaisius jų nenuplaunate, gerokai padidinate riziką užsikrėsti įvairiomis nemaloniomis ligomis.

Kodėl reikia plauti vaisius?

Yra du pagrindiniai neplauto maisto keliami pavojai: bakterinė tarša ir pesticidai. Praėjusiais metais daugiausia apsinuodijimų maistu įvyko dėl prastai nuplautų melionų, pomidorų, špinatų ir salotų.

Taip pat reikėtų saugotis pesticidų. Nors šios cheminės medžiagos padeda ūkininkams užauginti daugiau derliaus, jos gali būti labai pavojingos sveikatai. Tačiau visiškai jų išvengti labai sunku: naujausi tyrimai parodė, kad net ir nuplovus vaisius ir daržoves 70 % jų vis dar galima rasti pesticidų likučių.

Nepamirškite apie teršalus, kurie gali sukelti nemalonių pasekmių organizmui. Vaisiai ir daržovės gali būti užteršti dar jiems augant, pavyzdžiui, dėl sąlyčio su gyvūnais arba kenksmingomis medžiagomis, esančiomis dirvožemyje ir vandenyje.

Tačiau vaisiai ir daržovės taip pat gali tapti pavojingi nuėmus derlių. Dėl netinkamų laikymo sąlygų vaisiai gali užsikrėsti net jūsų namuose. Kai kurios žmonių kategorijos yra labiau pažeidžiamos apsinuodijimo maistu nei kitos: maži vaikai, nėščios moterys ir žmonės, kurių imuninė sistema nusilpusi.

Kaip tinkamai plauti vaisius?

Nepaisant to, kad neplauti vaisiai gali būti pavojingi sveikatai, neturėtumėte atsisakyti jų valgyti, nes juose yra daug organizmui būtinų maistinių medžiagų. Tačiau, norėdami apsisaugoti, turite laikytis tam tikrų paprastų taisyklių.

Kaip tinkamai plauti vaisius

Prieš valgant maistą, ekspertai rekomenduoja

  • plauti rankas prieš ir po maisto ruošimo;
  • nupjauti visas pažeistas vaisių vietas;
  • net ir tuos produktus, kuriuos planuojate nulupti, vis tiek reikėtų pirmiausia nuplauti;
  • plauti vaisius po tekančiu vandeniu;
  • vaisius nusausinti švariu audiniu ar rankšluosčiu.

Taip pat rekomenduojama vaisius laikyti šaldytuve ne aukštesnėje kaip 4 laipsnių Celsijaus temperatūroje.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Juodojo drakono arbata

Žalioji arbata ir juodoji arbata: kuri sveikesnė?

Pagal Healthline, pagrindinis skirtumas tarp žaliosios ir juodosios arbatos yra jų gamybos...

Buteliai su gazuotu vandeniu

Ne keturios, o penkios „kojelės“: atskleista didžioji plastikinių butelių paslaptis, slypinti jų dugne

Ar kada nors, atsisukdami gazuoto gėrimo butelį, susimąstėte, kodėl jo dugnas nėra...

Moteris baseine

Nemaloni liga, kuri gali ištikti po apsilankymo baseine. Štai paprastas būdas jos išvengti

Apsilankymas baseine – puikus būdas praleisti laisvalaikį karštą dieną. Tačiau toks maudymasis...

Arbūzo valgymas vasarą

Puikiai drėkina, gerina regėjimą ir kraujotaką. Senjorams rekomenduojama jį valgyti reguliariai

Vasarą itin svarbu tinkama organizmo hidratacija – dėl aukštų temperatūrų organizmas reikalauja...