Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Kodėl patyrę virėjai maišo medų su actu? Šis triukas atskleidžia paslaptį, kurios nenori atskleisti gamintojai
Maistas / Gėrimai

Kodėl patyrę virėjai maišo medų su actu? Šis triukas atskleidžia paslaptį, kurios nenori atskleisti gamintojai

Actas
Dalintis

Nors medus laikomas vienu natūraliausių ir sveikiausių produktų pasaulyje, realybė nėra tokia saldi. Vis dažniau girdime apie klastotę – cukraus sirupais praskiestą „medų“, kuris su tikru produktu neturi nieko bendra. Tačiau patyrę kulinarai ir net bičių augintojai žino vieną gudrybę, kaip vos per kelias sekundes atskirti tikrą medų nuo padirbto – tam naudojamas paprasčiausias actas.

Kodėl žmonės maišo medų ir actą? Tai ne kulinarinė naujovė – tai tikrinimo metodas

Medus ilgus šimtmečius buvo laikomas natūraliu antibiotiku – jis ne tik saldus, bet ir turi antibakterinių, priešuždegiminių savybių. Tačiau klastotojai išmoko gudrauti: norėdami padidinti pelną, jie maišo medų su kukurūzų sirupais, cukraus tirpalais ar net krakmolu. Tokia klastotė gali atrodyti ir skonis būti labai panašus, tačiau jokios naudos sveikatai nesuteikia.

Čia ir pasirodo viena senovinė, bet veiksminga paslaptis: acto testas.

Medus su vandeniu

Kaip patikrinti medaus kokybę su actu: paprasta, bet veiksminga

Imkite šaukštą medaus ir sumaišykite jį su šlakeliu šilto vandens – kad jis taptų skystesnis. Tada įlašinkite keletą lašų acto arba šiek tiek acto esencijos. Jeigu pastebite burbuliukus, putojimą ar šnypštimą – tai aiškus ženklas, kad produkte yra cheminių priemaišų: krakmolo, kreidos ar net miltelių, kurie reaguoja su rūgštimi.

Tikrą, kokybišką medų actas „palieka ramybėje“. Jokios reakcijos, tik gelsvas skystis su švelniu aromatu.

Ką dar verta žinoti apie klastotą medų?

Putojimas su actu – tik vienas iš testų. Klastotės gali būti aptinkamos ir kitaip. Štai keletas požymių, kurie gali išduoti netikrą medų:

  • Per stiprus saldumas – natūralus medus turi šiek tiek rūgštumo ir subtilų skonį.
  • Lėtai tirpsta burnoje – cukrų turintis medus dažnai tirpsta labai greitai.
  • Neapsikristalizuoja – tikras medus laikui bėgant kristalizuojasi. Jei po metų jis vis dar skystas – tai įtartina.
  • Degimo testas – tikras medus dega ant degtuko liepsnos, padirbtas – ne.

Kodėl svarbu pasirinkti kokybišką medų?

Tikras medus – tai ne tik skanėstas. Jis turi antioksidantų, padeda kovoti su kosuliu, stiprina imuninę sistemą, veikia kaip natūralus energijos šaltinis. Tuo tarpu suklastotas produktas yra tiesiog cukraus sirupas, galintis net pakenkti sveikatai – ypač jei vartojamas dažnai.

Išvada: actas – jūsų virtuvės detektorius

Nors atrodo keista, kad virėjai maišo medų ir actą, šis triukas – ne šiaip įdomybė, o tikras ginklas prieš klastotojus. Užtenka kelių lašų, kad sužinotumėte, ar jūsų pirktas medus vertas savo kainos. O kartais – ir jūsų sveikatos.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Ryto kava

Šis kavos priedas yra tikras riebalų šalintojas. Įdėkite šiek tiek ir pastebėsite rezultatus

Juodoji kava jau seniai vertinama ne tik dėl savo stimuliuojančių savybių, bet...

Lupama agurko žievelė

Ar reikia agurką lupti – sveika ar beprasmiška? Kas slypi šioje daržovėje?

Agurkai – metų daržovė. Tačiau nuomonės dėl jų lupimo išsiskiria. Vieni mano,...

Vandens virinimas keptuvėje

Kodėl prieš kepimą visada verdu vandenį keptuvėje: patyrusio virėjo paslaptis

Kai tik pradėjau karjerą virtuvėje, susidūriau su neįprastu gaminimo metodu, kuris mane...

Purių blynų receptas

Jokių kiaušinių ir pieno – idealiai purių blynelių receptas

Ypatingo dėmesio nusipelno receptai be pieno, sviesto ir kiaušinių. Pirma, tokius patiekalus...