Pyragaičiai – tai kepiniai ir konditerijos gaminiai, gaminami kepimo būdu. Tokį maistą reikėtų valgyti ribotais kiekiais, nes jis gali pakenkti žmogaus organizmui. Kepiniuose yra daug kalorijų ir mažai maistinių medžiagų. Jis priskiriamas rafinuotiems angliavandeniams, kurie neturi jokios naudos. Be to, jie turi aukštą glikeminį indeksą. Nekontroliuojamas kepinių vartojimas gali būti pavojingas diabetu sergantiems žmonėms.
Paprastai kepiniuose ir konditerijos gaminiuose yra cukraus. Per didelis jo kiekis sukelia dantų ėduonį, nutukimą, širdies ir kraujagyslių ligas, diabetą ir kai kurių rūšių vėžį. Kepiniuose gali būti daug sočiųjų riebalų.
Parduotuvėje pirktuose produktuose dažnai yra transriebalų. Jie 21 % padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Kaip sumažinti tokią žalą?
- Į kasdienį racioną geriau neįtraukti bandelių ir pyragų. Juos reikėtų palikti ypatingoms progoms;
- Stebėkite produktų sudėtį. Parduotuvėje rinkitės tuos, kuriuose yra nedidelis kiekis cukraus ir nėra transriebalų;
- Užuot pirkę pyragaičius, stenkitės juos kepti namuose. Rinkitės sveikus ingredientus, kurie nepakenks jūsų organizmui.
Kaip pasigaminti sveikų naminių pyragaičių?
- Kvietinius miltus pakeiskite viso grūdo miltais. Juose yra daugiau skaidulinių medžiagų;
- Vietoj margarino naudokite kitus riebalus. Rinkitės augalinį aliejų, kuris yra saugus širdžiai arba sviestą;
- Sumažinkite cukraus kiekį. Saldumo suteikite šviežiais ir džiovintais vaisiais, pavyzdžiui datulėmis;
- Stebėkite druskos kiekį nesaldžiuose produktuose.
Parašyti komentarą