Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Kodėl suši tapo pasauliniu fenomenu? Trumpa istorija nuo Japonijos iki Lietuvos
Maistas / Gėrimai

Kodėl suši tapo pasauliniu fenomenu? Trumpa istorija nuo Japonijos iki Lietuvos

Suši
Dalintis

Sunku patikėti, bet kažkada suši buvo tiesiog žuvies konservavimo būdas. Nėra nieko glamūriško ar madingo rūgstančiuose ryžiuose, kurie buvo užkasti kartu su sūdyta žuvimi. O būtent taip prasidėjo šios patiekalų žvaigždės istorija. Ir vis dėlto, šiandien suši valgomas Niujorke, Paryžiuje, Dubajuje ir… Panevėžyje. Kaip nutiko, kad suši iš nišinio japonų patiekalo virto globaliu fenomenu?

Sushi ShakeSnack ne tik dalinasi istorija, tačiau ir kviečia ragauti pačių nuostabiausi sushi.

Japonų ištikimybė tradicijai ir pasaulio smalsumas – tobula sintezė

Suši šaknys siekia net VIII a. Kiniją, bet tik Japonijoje šis patiekalas išsirutuliojo į tai, ką šiandien pažįstame. Pirmieji suši variantai buvo labai paprasti – fermentuota žuvis ir ryžiai, kurie, tiesa, buvo išmetami. Tik vėliau ryžiai tapo ne tik priemone žuviai išlaikyti, bet ir pilnaverčiu ingredientu.

19 amžiuje Edo laikotarpiu (dabartiniame Tokijuje) gimė tai, ką vadiname nigiri suši – greitai pagaminamas ir greitai suvalgomas kąsnelis. Tuo metu tai buvo tiesiog „japoniškas greitas maistas“, kurį žmonės valgydavo turguose ar gatvėse. Ir kaip daug kas Japonijoje – jis buvo paruoštas su precizišku kruopštumu ir pagarba žaliavai.

Holivudas, popkultūra ir „California roll“ – suši „eina“ į vakarus

Pasaulinis suši proveržis įvyko ne per atsitiktinumą, o per vieną gerai prisitaikiusį suktinuką – California roll. Šis suši buvo sukurtas JAV, nes buvo siekiama pritaikyti skonį vakariečiams, kurie dar bijojo žalių žuvų. Lašiša, avokadas, kreminis sūris, ryžiai – visa tai, kas amerikiečiams pažįstama. Ir veikia! Nuo tada suši tapo universalus, be galo fotogeniškas, įvairus ir lengvai prisitaikantis prie kiekvienos kultūros.

Holivudo filmai, televizijos šou ir įžymybės papildė suši reputaciją kaip stilingo, modernaus gyvenimo būdo dalį. Tapti suši gerbėju reiškė būti „kultūringam“, rafinuotam, madingam. O kai prie to prisideda ir socialinių tinklų vizualumas – suši tampa tiesiog idealiu šiuolaikiniu herojumi.

Ar Lietuvoje vis dar egzotika? Nebe

Lietuva, kaip ir dauguma Europos šalių, pirmuosius suši paragavo maždaug prieš du dešimtmečius. Iš pradžių tai buvo madingas užsiėmimas tik sostinėje, žinoma, skirtas smalsiems miestiečiams. Tačiau netruko suši barai išsiplėsti į regionus, o išsinešimo verslai tapo tokie sėkmingi, kad šiandien galima užsisakyti suši net į mažesnius miestelius – per kelias minutes internetu.

Kodėl lietuviai taip pamilo suši? Nes jis suteikia galimybę jaustis šventiškai, bet lengvai. Tai patiekalas, kuris neapsunkina kaip cepelinai, bet kartu atrodo ypatingai. Ir svarbiausia – jis universalus. Gali būti gurmaniškas, veganiškas, vaikiškas ar net pritaikytas lietuvio skoniui.

Suši triumfas tęsiasi – nuo Japonijos iki jūsų vakarienės stalo

Suši pasaulinio populiarumo paslaptis slypi jo gebėjime keistis ir prisitaikyti. Jis gali būti ir meno kūrinys, ir greitas užkandis. Jis tinka pirmam pasimatymui, verslo pietums ar vaiko gimtadieniui. Ir galbūt todėl, kad po visais tais ryžiais, padažais ir žuvimis – slypi tūkstantmečius siekianti istorija. Mes valgydami jį jaučiame ne tik skonį, bet ir kultūros atspindį.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Pirmosios vyšnios

Pirmosios vyšnios rinkoje – bet ar tikrai lenkiškos? Augintojai kalba atvirai: „Tai – neįmanoma“

Pirmosios vyšnios jau pasirodė didmeninėse parduotuvėse ir turguose, bet tarp vaisių augintojų...

Kokius kiaušinius rinktis

Minkštai ar kietai virti kiaušiniai? Kuris pasirinkimas geresnis norint numesti svorio?

Kiaušiniai – vienas populiariausių baltymų šaltinių, dažnai įtraukiamas į svorio metimo programas....

Jaunos bulvės

Jokių daugiau košių! Pažiūrėkite, kaip išvirti jaunas bulves

Mėgstate jaunas bulves, bet dažnai jos tampa vandeningos arba subyra? Nesijaudinkite –...

Voveraičių sezonas

Kaip skaniai ir teisingai paruošti voveraites: nuo miško iki lėkštės. Grybai jau miškuose

Lietuvoje voveraitės – vienos iš laukiamiausių vasaros gėrybių. Ryškiai geltonos, kvapnios, tvirtos...