Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Kokios kavos rūšys naudingiausios, o kurios – žalingiausios: mitybos specialistės paaiškinimas
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Kokios kavos rūšys naudingiausios, o kurios – žalingiausios: mitybos specialistės paaiškinimas

Ryto kava
Dalintis

Kavos gėrimų įvairovė įspūdinga. Kiekviena rūšis turi savo unikalų skonį. Gėrimo naudingumas priklauso nuo paruošimo būdo, taip pat nuo pieno, grietinėlės ir cukraus kiekio. Apie tai plačiau, šiame straipsnyje.

Kokia kava naudingiausia?

Turbūt daugelis rytą geria aromatingą ir skanią kavą. Juk kava, be malonaus skonio ir aromato, suteikia energijos. Kad kava būtų naudinga, be saikingo vartojimo, dar reikia ją pasirinkti ir paruošti teisingai.

Mitybos ekspertai pataria pirkti kavos pupeles. Kadangi malta kava praranda dalį savo aromato, skaniausia bus sumalta prieš pat ją verdant.

Kavos ruošimas per aparatą

Kokia kava žalingiausia?

Ekspertai priėjo prie išvados, kad iš skirtingų kavos rūšių blogiausia laikoma kava „3 in 1” arba tirpi kapučino maišeliuose. Šiose kavose yra daug cukraus, kenksmingų riebalų ir emulsiklių, kurie gali turėti neigiamos įtakos sveikatai, ypač kepenų veiklai, pažymi dietologai.

Kita vertus, natūrali kava gali būti naudinga organizmui. Kavos pupelėse yra antioksidantų, kurie gali turėti teigiamą poveikį sveikatai. Tačiau į kavą įpylus pieno ir grietinėlės, gali sumažėti antioksidantų aktyvumas ir organizmas juos sunkiai pasisavina, įspėja specialistai.

Kaip teisingai pasigaminti kavą?

Kavos gaminimas yra atsakingas procesas, galintis turėti įtakos gėrimo kokybei ir naudai. Viena iš sėkmingo kavos ruošimo paslapčių yra vengti verdančio vandens. Dietologų teigimu, kaitinant vandenį iki virimo kava praranda ne tik skonį, bet ir naudingas medžiagas. Eteriniai aliejai su naudingais antioksidantais gali būti sunaikinti aukštoje temperatūroje.

Renkantis kavos virimo indus, rekomenduojama naudoti stiklinius arba aukštos kokybės nerūdijančio plieno indus. Jie laikomi saugiausiomis ir netoksiškiausiomis medžiagomis.

Be to, mitybos specialistai rekomenduoja vengti tokio populiaraus kavos ruošimo būdo, kaip tirščius užpilti verdančiu vandeniu. Šis metodas gali padidinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje ir neigiamai paveikti kepenų funkciją.

Be to, svarbu teisingai nustatyti kavos vartojimo laiką. Dietologai pastebi, kad kavą reikia gerti atsargiai. Ji gali dirginti skrandžio gleivinę, todėl nerekomenduojama jos vartoti esant tuščiam skrandžiui. Taip pat neturėtumėte gerti kavos kartu su mėsa ir kitais maisto produktais, kuriuose yra geležies, nes tai gali turėti įtakos jos pasisavinimui organizme.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Išsprogusios venos

Staiga išryškėjusios venos: kada tai tik kosmetinė problema, o kada – signalas kreiptis į gydytoją?

Pastebėjote ant kojų, rankų ar kitos kūno vietos naują, ryškų kraujagyslių tinklą...

Naminiai varškės sūreliai

Skanių naminių varškės sūrelių receptas. Pamirškite sūrelius iš parduotuvės

Ieškote gardaus, sveiko ir lengvai pagaminamo deserto, kuris nustebintų visus namuose? Šie...

Šaldyta žuvis

Įspėjimas Lietuvos gyventojams – pavojus dėl užterštos žuvies: „Nevartokite – viršytas gyvsidabrio kiekis, kelia grėsmę sveikatai“

Lietuvos gyventojams svarbu žinoti – Europos rinką pasiekė užterštos žuvies produktai, kuriuose...