Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Kruasanų dienos proga: Išskirtinio skonio kruasanų receptas
Maistas / Gėrimai

Kruasanų dienos proga: Išskirtinio skonio kruasanų receptas

Kruasanų diena - sausio 30 d.
Dalintis

Sausio 30-ąją minima Tarptautinė kruasanų diena. Vieną kartą metuose, būtent ši diena yra skirta paminėti šį kulinarinį šedevrą, kuris yra mėgstamas visame pasaulyje.

Kruasanas (pranc. Croissant), prancūziškas ragelis – sviestinis, miltinis gaminys, turintis austriško ragelio formą. Jie gaminami iš sluoksniuotos tešlos.

Kruasanų istorija siekia viduramžius. Manoma, kad jie atsirado Austrijoje, kur buvo gaminami pusmėnulio formos saldūs riestainiai, vadinami „kipferl“. Šie riestainiai buvo mėgstami Austrijos imperatoriaus dukters Marijos Antuanetės, kuri vėliau ištekėjo už Prancūzijos karaliaus Liudviko XVI. Marija Antuanetė į Prancūziją atvežė ir savo mėgstamą kepinį, kuris netrukus tapo populiarus ir šioje šalyje.

Tradicinis kruasanas yra gaminamas iš paprastų ingredientų: miltų, vandens, mielių, sviesto ir cukraus. Tešla yra minkoma, o po to sluoksniuojama su sviestu. Sluoksniuota tešla yra kepama, kol tampa auksinės spalvos ir traški.

Kruasanai gali būti valgomi vieni arba su įvairiais įdarais, tokiais kaip šokoladas, riešutai, vaisiai, mėsa ar sūris. Jie dažnai patiekiami pusryčiams su kava ar arbata.

Šiandien kruasanai yra gaminami įvairiomis formomis ir dydžiais. Kruasanai yra populiarus kepinys, kuris yra mėgstamas įvairaus amžiaus žmonių.

Naminiai kruasanai

Skaniausių kruasanų receptas

Reikės:

  • 500 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų (geriausia rinktis itališkus miltus, pvz.: „Caputo”;
  • 200 g sviesto, šaldyto;
  • 100 g cukraus;
  • 10 g sausų mielių;
  • 150 ml šilto pieno;
  • 1 a.š. druskos.

Gaminimas:

  1. Į dubenį suberkite miltus, cukrų, mieles ir druską.
  2. Palaipsniui pilkite šiltą pieną ir minkykite tešlą, kol ji taps elastinga ir lygi.
  3. Tešlą įdėkite į riebalais išteptą dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje pakilti, kol padvigubės.
  4. Iš pakilusios tešlos suformuokite cilindro formos ritinėlį.
  5. Ritinėlį supjaustykite į 12 vienodų dalių.
  6. Kiekvieną dalį iškočiokite į ploną stačiakampį lakštą.
  7. Ant lakšto vidurio padėkite šaldytą sviestą ir uždenkite jį kita lakšto puse.
  8. Tešlą suvyniokite į ritinį ir palikite šaldytuve 30 minučių.
  9. Iš šaldytuvo išėmusią tešlą vėl išvyniokite ir pakartokite 7-8 veiksmus dar du kartus.
  10. Lakštą supjaustykite trikampiais į 12 lygių dalių.
  11. Iš kiekvienos dalies suformuokite kruasanus (juos reikia suvynioti, pradedant nuo trikampio plačiosios dalies).
  12. Ragelius išdėliokite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.
  13. Palikite kruasanus pakilti šiltoje vietoje, kol padvigubės.
  14. Kepkite kruasanus įkaitintoje iki 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių, kol jie taps auksinės spalvos ir traškiu viršumi.
Atkreipkite dėmesį: 
Naudokite aukštos kokybės ingredientus.
Minkykite tešlą, kol ji taps elastinga ir lygi.
Jei tešla bus per kieta, kruasanai bus kieti ir sunkiai pakils.
Jei tešla bus per minkšta, kruasanai bus minkšti ir ne tokie traškūs.
Sluoksniuokite tešlą atsargiai, kad neatsirastų oro burbuliukų.
Kepkite kruasanus pakankamai karštoje orkaitėje, kad jie taptų auksinės spalvos ir traškūs.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Buteliai su gazuotu vandeniu

Ne keturios, o penkios „kojelės“: atskleista didžioji plastikinių butelių paslaptis, slypinti jų dugne

Ar kada nors, atsisukdami gazuoto gėrimo butelį, susimąstėte, kodėl jo dugnas nėra...

Ryto kava

Šis kavos priedas yra tikras riebalų šalintojas. Įdėkite šiek tiek ir pastebėsite rezultatus

Juodoji kava jau seniai vertinama ne tik dėl savo stimuliuojančių savybių, bet...

Lupama agurko žievelė

Ar reikia agurką lupti – sveika ar beprasmiška? Kas slypi šioje daržovėje?

Agurkai – metų daržovė. Tačiau nuomonės dėl jų lupimo išsiskiria. Vieni mano,...

Vandens virinimas keptuvėje

Kodėl prieš kepimą visada verdu vandenį keptuvėje: patyrusio virėjo paslaptis

Kai tik pradėjau karjerą virtuvėje, susidūriau su neįprastu gaminimo metodu, kuris mane...