Kapučino yra vienas populiariausių kavos gėrimų pasaulyje. Tačiau nedaugelis kada susimąstė, iš ko jis susideda. Naujausi tyrimai parodė, kad kapučino yra mėgstamiausias kavos gėrimas beveik 25 šalyse. Sužinokite, kuo ji skiriasi nuo kitų kavos gėrimų.
Kas yra kapučino?
Kapučino – tai kavos gėrimas, kurį sudaro lygiomis dalimis subalansuota espreso kava, garintas pienas ir pieno puta. Šis gėrimas unikalus tuo, kad yra trijų pakopų struktūros, kuri suteikia jam kreminę, erdvią tekstūrą.
Nors pagrindinės kapučino sudedamosios dalys yra espreso, garintas pienas ir pieno puta, šiuolaikinės kavos tendencijos leidžia daugybę variantų. Jį taip pat galima patiekti su pridėtiniu cukrumi arba papuošti cinamonu ar šokoladu.
Italų kalboje cappuccino reiškia „kapucinas“, o tai reiškia gėrimo spalvą, panašią į vienuolių kapucinų dėvimus drabužius. Nors pats pavadinimas kilęs iš Austrijos, gėrimas buvo išrastas Italijoje XX a. pradžioje. Po Antrojo pasaulinio karo espreso kavos ir garuose virto pieno derinys tapo labai populiarus, o devintajame dešimtmetyje kapučino paplito Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Europoje.
Kuo skiriasi cappuccino ir macchiato?
Kavinių valgiaraščiuose yra daug panašių espreso kavos gėrimų: nuo kapučino iki macchiato ir įvairių variantų tarp jų. Nors visi šie gėrimai turi panašumų, kapučino tarp jų išsiskiria. Šis gėrimas pradedamas šūviu espreso kavos, po to pilamas garintas pienas ir pieno puta.
Pagrindinis kapučino bruožas – darnus espreso, garuose virto pieno ir putų derinys.
Macchiato pagrindui naudojamas sutirštintas pienas, įpilami du espreso kavos šūviai ir ant viršaus užpilama šiek tiek pieno putos. Šie skirtumai daro didelę įtaką skoniui, nes cappuccino dėl didesnio kiekio pieno putų yra puresnis.
Kuo cappuccino skiriasi nuo latte?
Latte yra dar vienas populiarus kavos gėrimas, kuris dažnai painiojamas su kapučino. Iš pirmo žvilgsnio jie gali atrodyti panašūs, ir nesunku suprasti, kodėl juos lengva supainioti.
Tačiau cappuccino yra stipresnis gėrimas, turtingesnio espreso skonio, jame yra mažiau pieno nei latte. Norint pasigaminti latte, reikia sumaišyti espreso kavą, pieną ir ant viršaus užpilti ploną putų sluoksnį.
Kapučino gėrime pienas yra tirštesnis ir labiau putojantis, o latte – skystesnis ir kreminės tekstūros. Aiškus sluoksnių atskyrimas kapučino kavą daro ypatingą, o latte tekstūra vientisa. Be to, latte turi kitokį ingredientų santykį. Paprastai tai yra 1/3 espreso kavos ir 2/3 garinto pieno.