Kengūriena – Lietuvoje dar egzotiška, bet pasaulyje jau įsitvirtinusi kaip aukštos kokybės gurmaniškas produktas. Nors už kilogramą šios mėsos tenka pakloti apie 130 zlotų (apie 30 eurų), sveikatos ir skonio požiūriu – tai išlaidos, kurios tikrai atsiperka.
„Tai ne šiaip įdomybė lėkštėje – kengūros mėsa yra itin maistinga, liesa, turtinga geležimi ir cinku. Tai alternatyva įprastoms mėsoms, tinkanti tiek sportuojantiems, tiek ieškantiems sveikesnio pasirinkimo“, – sako mitybos specialistė Rūta Jurkevičienė.
Naujiena lietuviškame valgiaraštyje
Lietuvių virtuvė vis dar remiasi klasikomis – kiauliena, vištiena, jautiena. Tačiau pasaulyje vis dažniau atsigręžiama į alternatyvius baltymų šaltinius, ypač jei jie sveikesni ir ekologiškesni. Kengūriena – viena tokių galimybių.
Ši mėsa jau tapo kasdienybe Australijoje ir vis labiau populiarėja Azijoje bei Europoje. Lietuvoje ji tebėra nišinis produktas, bet pastaruoju metu vis dažniau pastebimas gurmanų parduotuvėse, specializuotuose mėsos skyriuose ar net restoranų meniu.
Kodėl verta ją išbandyti?
- Ypatingai liesa ir mažai kaloringa – turi žymiai mažiau riebalų nei jautiena ar kiauliena, todėl puikiai tinka norintiems numesti svorio ar tiesiog maitintis sveikiau.
- Geležies ir cinko šaltinis – svarbūs mikroelementai padeda kovoti su nuovargiu, anemija, stiprina imuninę sistemą ir gerina odos būklę.
- Ekologiška – kengūros gyvena laisvėje, o jų mėsa nėra iš pramoninės gyvulininkystės. Tai reiškia mažiau antibiotikų ir cheminių pašarų, natūralesnė kilmė.
- Išskirtinis skonis – primena elnieną, tačiau yra minkštesnė, švelnesnė, aromatinga. Puikiai tinka kepsniams, troškiniams ar net „carpaccio“ tipo patiekalams.
„Tai viena iš tų mėsų, kurios paragavęs nustembi, kodėl nesi to daręs anksčiau“, – dalijasi įspūdžiais virtuvės šefas Mantas Butkus.
Kaip tinkamai paruošti kengūrieną?
Svarbiausia taisyklė – neperkepti. Kengūriena mėgsta būti vidutiniškai iškepta, kitaip ji praranda sultingumą. Rekomenduojama mėsą marinuoti kelias valandas alyvuogių aliejaus, žolelių ir rūgšties mišinyje (pvz., citrinos sulčių ar acto). Idealiai dera su rozmarinu, čiobreliais, česnaku, šviežiais pipirais.
Patiekti galite su:
- keptomis šakninėmis daržovėmis,
- raudonojo vyno arba miško uogų padažu,
- šviežiomis žaliosiomis salotomis,
- keptais pievagrybiais ar kuskusu.
Ar lietuviai pasiruošę šiam skoniui?
Kengūriena vis dar kelia diskusijų: vieniems tai – iššūkis, kitiems – galimybė išbandyti ką nors naujo. Tačiau vis daugiau lietuvių renkasi sveikesnę, švaresnę mitybą, todėl kengūriena gali tapti nauja tendencija – ne tik gurmanų tarpe.
Parašyti komentarą