Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Mitybos specialistai įvardijo dažno aštraus maisto vartojimo privalumus ir trūkumus
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Mitybos specialistai įvardijo dažno aštraus maisto vartojimo privalumus ir trūkumus

Aštrus maistas
Dalintis

Aštraus maisto valgymas organizmui turi ir privalumų, ir trūkumų. Plačiau apie tai papasakojo dietologas ir gastroenterologas bei mitybos specialistas.

Aštraus maisto valgymas

Specialistai pažymi, kad dažniausiai žmogus jaučia aštrų skonį dėl raudonųjų pipirų, kuriuose yra kapsaicino. Pastarojo turintis maistas turi daug naudingų savybių. Visų pirma jis skatina medžiagų apykaitą ir gerina kraujotaką. Kai kuriais atvejais aštrus maistas priešinasi bakterijoms, kurios rizikuoja patekti į virškinimo traktą. Tačiau dėl aštraus maisto pertekliaus organizmas aktyviau gamina skrandžio sultis, todėl gali atsirasti rėmuo. Kai kurie maisto produktai geba iš dalies neutralizuoti aštrumą. Tarp jų yra citrina ir laimas, taip pat tinka krakmolingi maisto produktai. Tie patys ryžiai veikia kaip sorbentas.

Čili pipirai

Aštraus maisto norma

Mitybos specialistai pataria aštrų maistą valgyti kartą per savaitę. Esant virškinamojo trakto problemoms, reikėtų jo visiškai atsisakyti. Jei yra ryškus potraukis tokiai mitybai, galimas vitaminų ir mineralinių medžiagų trūkumas organizme. Kartais trūksta fermentų, padedančių virškinti maistą.

Aštrus maistas skatina apetitą, todėl jis naudingas tiems, kurie jo neturi. Prie tokių priskiriami ir vėžiu sergantys žmonės, kurie gydymo metu praranda potraukį maistui. Nedideliais kiekiais aštrų maistą gali valgyti nėščiosios, sergančios toksinėmis ligomis. Pirmenybę reikėtų teikti prieskoniams.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Juodojo drakono arbata

Žalioji arbata ir juodoji arbata: kuri sveikesnė?

Pagal Healthline, pagrindinis skirtumas tarp žaliosios ir juodosios arbatos yra jų gamybos...

Buteliai su gazuotu vandeniu

Ne keturios, o penkios „kojelės“: atskleista didžioji plastikinių butelių paslaptis, slypinti jų dugne

Ar kada nors, atsisukdami gazuoto gėrimo butelį, susimąstėte, kodėl jo dugnas nėra...

Moteris baseine

Nemaloni liga, kuri gali ištikti po apsilankymo baseine. Štai paprastas būdas jos išvengti

Apsilankymas baseine – puikus būdas praleisti laisvalaikį karštą dieną. Tačiau toks maudymasis...

Arbūzo valgymas vasarą

Puikiai drėkina, gerina regėjimą ir kraujotaką. Senjorams rekomenduojama jį valgyti reguliariai

Vasarą itin svarbu tinkama organizmo hidratacija – dėl aukštų temperatūrų organizmas reikalauja...