Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Nuo kalorijų iki diabeto: populiariausi mitai apie bulves
Maistas / Gėrimai

Nuo kalorijų iki diabeto: populiariausi mitai apie bulves

Mitai apie bulves
Dalintis

Bulvės yra viena iš populiariausių daržovių Lietuvoje. Tačiau apie jas sklando daugybė legendų. Mitybos specialistai papasakojo, kurie faktai, kuriuos girdėjo beveik visi, iš tikrųjų yra mitai.

Kokie mitai sklando apie bulves?

Labai daug kalorijų

100 gramų paprastų virtų bulvių yra 77 kalorijos, tai yra tris kartus mažiau nei tokiame pat kiekyje duonos. Didžiulį kalorijų kiekį (276 kalorijos 100 gramų) bulvės įgyja tik kepdamos aliejuje.

Išprovokuoja nutukimą

Reikalas tas, kad jūs galite priaugti svorio nuo visko. Mitybos specialistė mažais kiekiais rekomenduoja vartoti virtas arba keptas bulves kartu su daržovėmis ir baltymais. Jei nenorite priaugti svorio, nepersivalgykite per dieną.

Kietas krakmolas

Tikriausiai girdėjote, kad bulvėse yra tik krakmolo. Tačiau porcijoje virtų bulvių yra 10% vitamino C paros normos ir 20% kalio. Jei kepsite ar virsite su odele, jos jus džiugins antidepresinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, mažinančiomis riziką susirgti cukriniu diabetu, skatinančiomis žarnyno, akių, širdies ir kraujagyslių sistemos darbą.

Sukelia diabetą

Viskas priklauso nuo naudojimo kiekio ir dažnumo. Jei suvartojate per daug, gali padidėti gliukozės koncentracija. Tyrimai rodo, kad trys perteklinės bulvių porcijos per dieną padidino riziką susirgti diabetu tik 3,5%. Su gruzdintomis bulvytėmis šis skaičius siekia 36 proc.

Bulvės ir mėsa

Negalima valgyti su mėsa

Galbūt girdėjote, kad tam tikri bulvių baltymai yra proteazių, kurios skaido mėsoje esančius baltymus, inhibitoriai. Tai tiesa, bet taikoma tik žalioms daržovėms. Virimo metu baltymai išnyksta, todėl galite drąsiai paskaninti bulves su mėsa.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Juodojo drakono arbata

Žalioji arbata ir juodoji arbata: kuri sveikesnė?

Pagal Healthline, pagrindinis skirtumas tarp žaliosios ir juodosios arbatos yra jų gamybos...

Buteliai su gazuotu vandeniu

Ne keturios, o penkios „kojelės“: atskleista didžioji plastikinių butelių paslaptis, slypinti jų dugne

Ar kada nors, atsisukdami gazuoto gėrimo butelį, susimąstėte, kodėl jo dugnas nėra...

Ryto kava

Šis kavos priedas yra tikras riebalų šalintojas. Įdėkite šiek tiek ir pastebėsite rezultatus

Juodoji kava jau seniai vertinama ne tik dėl savo stimuliuojančių savybių, bet...

Lupama agurko žievelė

Ar reikia agurką lupti – sveika ar beprasmiška? Kas slypi šioje daržovėje?

Agurkai – metų daržovė. Tačiau nuomonės dėl jų lupimo išsiskiria. Vieni mano,...