Dėl klimato kaitos Vakarų Afrikoje, kuri yra pagrindinė kakavos augintoja pasaulyje, ištisas savaites tvyrojo alinantis karštis. Tai lėmė mažesnį derlių ir, tikėtina, dar labiau padidins rekordines šokolado kainas, teigia mokslininkai. Apie tai rašo naujienų portalas „The Guardian”.
Dramblio Kaulo Kranto, Ganos, Kamerūno ir Nigerijos ūkininkai, kuriems tenka apie 70 proc. pasaulio kakavos produkcijos, susiduria su dideliais karščiais, ligomis ir neįprastomis oro sąlygomis. Dėl to jau smarkiai išaugo kakavos pupelių, iš kurių gaminamas šokoladas, kaina.
Naujoje Climate Central ataskaitoje nurodoma, kad klimato kaita, kurią daugiausia lemia naftos, anglių ir metano deginimas, prisideda prie temperatūros kilimo. Išanalizavus 44 Vakarų Afrikos regionų duomenis paaiškėjo, kad per pastarąjį dešimtmetį per pagrindinį kakavos auginimo sezoną vidutinė temperatūra, viršijanti 32 °C, pailgėjo trimis savaitėmis. 2023 m., kurie buvo karščiausi užfiksuoti metai, dviejuose trečdaliuose tirtų regionų karščio bangos truko ilgiau nei 42 dienas iš eilės, o tai pakenkė derliui.

Ekstremalios oro sąlygos jau turėjo įtakos rinkai – 2023 m. gruodžio mėn. kakavos kainos Niujorke pasiekė rekordinę 12 500 JAV dolerių už toną ribą. Šokolado gamintojai, įskaitant „Lindt & Spruengli“, priversti didinti kainas, kad kompensuotų didėjančias sąnaudas. Mokslininkai įspėja, kad tolesnis žemės sausėjimas gali kelti grėsmę ne tik šokolado gamybai, bet ir planetos gebėjimui palaikyti gyvybę.
Šaltinis: theguardian.com
Parašyti komentarą