Dažnai savęs klausiu, kaip paruošti agurkėlius, kad būtų skanūs ir traškūs? Vienas iš dažniausiai iškylančių klausimų – kokio vandens reikia agurkėlių rauginimui? Ar jis turėtų būti karštas, ar šaltas? Atsakymą jau žinau.
Kokiu vandeniu užpilti raugintus agurkėlius?
Šaltas vanduo, kuriuo užpilu agurkėlius, išlaiko visas jų maistingąsias medžiagas ir vitaminus, tačiau turi vieną trūkumą – jis neveikia bakterijų. Karštas vanduo sunaikina bakterijas ir grybelius, tačiau kartu naikina ir vertingas medžiagas ne tik agurkuose, bet ir česnakuose.
Tad geriausias pasirinkimas – drungnas vanduo. Tai žinojo ir mūsų močiutės, kurios raukdavo agurkėlius dar sovietmečiu. Užvirintas vanduo, kai atvėsta iki drungnos temperatūros, išlaiko maistingąsias medžiagas, kartu pagreitina fermentacijos procesą. Tai reiškia, kad agurkėliai greičiau įgaus norimą skonį ir išliks traškūs.
Vanduo iš čiaupo ar mineralinis?
Idealiausias vanduo raugintiems agurkėliams yra vidutinio kietumo. Mano namuose teka būtent toks vanduo, galiu jį drąsiai naudoti, tačiau verta prisiminti, kad čiaupo vanduo dažnai turi chloro, kuris gali turėti įtakos skoniui. Todėl prieš naudodamas tokį vandenį raugintiems agurkėliams, visada jį užvirinu – taip išgarinsiu chlorą ir sumažinsiu vandens kietumą.
Taip pat galiu naudoti šaltinio ar mineralinį vandenį, kuris nereikalauja virimo – užtenka jį lengvai pašildyti. Tai dar viena paprasta, bet veiksminga paslaptis, kad mano rauginti agurkėliai būtų puikūs kiekvieną kartą.
Parašyti komentarą