Šokoladas iš Dubajaus užkariavo Europos rinką. Jis nėra labai brangus, lengvai prieinamas, o vaikai dėl jo tiesiog šėlsta. Tačiau ar jis saugus? Naujausi Vokietijos atlikto tyrimo rezultatai kelia rimtų abejonių. Kaip rašo „BILD“, Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje buvo atliktas iš Dubajaus, Turkijos ir Jordanijos bei kitų šalių importuoto šokolado kokybės patikrinimas. Išvados kelia nerimą – net 96 proc. mėginių, atvežtų ne iš Vokietijos, neatitiko testų. Juose, be kita ko, aptikta toksiško pelėsio. Lenkijoje tarnybos taip pat ėmėsi pirmųjų priemonių, kurios baigėsi kai kurių produktų pašalinimu iš rinkos.
Vokietijoje inspektoriai paėmė 103 įvairių šokoladinių saldainių mėginius, kurie buvo išsiųsti į Reino žemės cheminių tyrimų ir veterinarinės medicinos tarnybos laboratorijas. Remiantis ataskaita, kurią cituoja „BILD“, net 13 proc. importuotų šokoladinių saldainių sudėtyje buvo mikotoksinų – pavojingų pelėsių toksinų, kurie gali pažeisti kepenis, inkstus ir net susilpninti imuninę sistemą. Dar daugiau: 4,8 proc. mėginių aptikta Enterobacteriaceae bakterijų, galinčių sukelti infekcijas, 16 iš 21 mėginio sudėtyje buvo dirbtinių dažiklių, o 10 atvejų etiketėse trūko privalomų įspėjimų, įskaitant įspėjimą, kad gaminyje gali būti alergenų.
Tai ne pirmas kartas, kai Dubajuje pagamintas šokoladas sukelia ginčų. Saksonijoje-Anhalte viename iš tirtų mėginių buvo atskiestas kakavos sviestas ir didelis koliforminių bakterijų kiekis. Hanoveryje buvo nustatytos nehigieniškos gamybos sąlygos, o Badeno-Viurtembergo žemėje dar gruodžio mėn. iš prekybos buvo pašalinta pelėsiu užkrėsta šokolado partija.
Dubajaus šokolado fenomenas
Nors patikrinimų rezultatai kelia nerimą, šokoladas iš Dubajaus ir toliau daro karjerą. Kodėl jis toks populiarus? Nedidelė kaina, platus prieinamumas, bet svarbiausia – rinkodara ir mada.
Europoje šie šokoladai tapo egzotišku hitu, o dėl riboto tiražo šokoladų susidarė eilės, kaip, pavyzdžiui, praėjusį lapkritį Drezdene, kur žmonės ištisas valandas stovėjo eilėse, kad įsigytų specialią „Lindt“ šokolado versiją, įkvėptą „Dubajaus saldumynų“ tendencijos.
Patikrinimai
Kaip praneša legaartis.pl, 2025 m. sausį Prekybos inspekcija patikrino šokoladą, parduodamą pavadinimu „Dubai“, ir nustatė sudėties ir ženklinimo pažeidimų. Ji nurodė išimti iš rinkos dalį produktų, kurie neatitiko kokybės standartų ir klaidino vartotojus dėl savo kilmės ir sudėties. Be kita ko, nustatyta, kad nebuvo alergenų, o sudėtis neatitiko deklaracijos ant pakuotės.
2025 m. vasario mėn. šokolado gamintoja „Miskets Dubai“ išėmė iš prekybos gaminių partiją, nes buvo aptiktas neženklintas alergenas – sezamas, kuris galėjo kelti pavojų alergiškiems žmonėms. Apie tai pranešė wiadomosci.radiozet.pl.
Ekspertai skambina pavojaus signalu, kad vis labiau populiarėjant šokoladui iš Dubajaus, būtina išsamiau tikrinti ir stebėti šių gaminių sudėtį. Kaip rodo Vokietijos tyrimai, problema susijusi ne su atskiromis partijomis, o gali būti platesnio pobūdžio.
Šaltinis: Fakt.pl
Parašyti komentarą