Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Šių klaidų su sviestu daugiau nekartokite – tai gali pakenkti jūsų sveikatai
Maistas / Gėrimai

Šių klaidų su sviestu daugiau nekartokite – tai gali pakenkti jūsų sveikatai

Kuris sviestas geresnis
Dalintis

Sviestas gali slėpti pavojingas paslaptis, kurios gali pakenkti jūsų sveikatai! Kasdien ant mūsų stalo atsiduria sviestas, tačiau ne visi produktai, vadinami sviestu, yra tokie, kaip atrodo. Paslėptos kenksmingos sudedamosios dalys gali turėti rimtų pasekmių. Sužinokite, kaip išvengti klaidų renkantis sviestą!

Kaip atpažinti kokybišką sviestą ir kokių ženklų ant pakuotės jokiu būdu negalima ignoruoti?

 

„Sviestas“, kuris nėra sviestas

Didžiausią pavojų kelia ne sviestas, o riebalų mišinys. Jame dalis pieno riebalų pakeista pigiais augaliniais riebalais, tokiais kaip palmių, kokosų ar net transriebalai. Tokie produktai dažnai maskuojami kaip pakeistų savybių sviestas, tačiau jų vartojimas gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas, padidėjusį cholesterolio kiekį ir net nutukimą.

 

Kaip atpažinti tokį „riebalinį” sviestą?

  • Maža kaina. Sviestas yra iš grietinėlės gaminamas produktas, todėl jis negali būti pigus. Jei produkto kaina yra daug mažesnė už vidutinę rinkos kainą, tai yra vienas iš požymių.
  • Netinkama sudėtis. Atidžiai perskaitykite etiketę: kokybiško sviesto sudėtyje turi būti tik grietinėlė arba pasterizuotas pienas. Jei matote augalinių riebalų, konservantų ar stabilizatorių – tai ne sviestas.
  • Riebalų kiekis procentais. Tikro sviesto riebumas yra ne mažesnis kaip 72,5 proc. Mažesnio riebumo produktuose tikriausiai yra priemaišų arba pakaitalų.
  • Spalva ir konsistencija. Kokybiškas sviestas turi būti vienodos šviesiai geltonos spalvos. Jei jis per baltas arba per geltonas, tai gali reikšti, kad į jį pridėta dažiklių ar kitų priemaišų.

Kiek kainuoja sviestas

Kodėl pavojinga vartoti netikrą sviestą?

Sviestas, kuriame yra transriebalų ir prastos kokybės augalinių riebalų, gali sukelti:

  • padidėjusį „blogojo“ cholesterolio kiekį;
  • apnašų susidarymo kraujagyslėse ir aterosklerozės riziką;
  • virškinimo problemų;
  • toksinų kaupimąsi organizme.

 

Kaip patikrinti sviestą namuose?

  • Užšaldymas. Kokybiškas sviestas šaldiklyje tampa kietas. Jei jis lieka minkštas, tai priemaišų požymis.
  • Tirpimo testas. Įdėkite gabalėlį sviesto į šiltą vandenį. Tikras sviestas ištirpsta tolygiai, o netikras sviestas sudaro gumulėlius arba riebią plėvelę.
  • Skonis ir aromatas. Tikras sviestas yra malonaus kreminio skonio ir kvapo. Jei jaučiamas cheminis skonis ar kvapas – susidūrėte su prastos kokybės riebalų mišiniu.

Šaltinis: Sports.kz

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

9 Komentarai

guest
9 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Nejuokinga jau.
Nejuokinga jau.
prieš 3 mėnesių

Jau reikia bijoti maisto produktų parduotuvėje.Gamintojai gudrauja, neneša atsakomybės, o kam priklauso rūpintis kokybe – tas tyli. Niekam niekas nerūpi. Maistą valgo vaikai, kokia jų ateitis, ligos ligos ir dar kartą ligos.

Menu,
Menu,
prieš 5 mėnesių

Kartą pabandžiau iš to pigaus sviesto prisilydyt ghi,tai kažkoks tamsiai rudas skystis nusistojo apačioje iki pusės bendro kiekio.

Tarnybos alio
Tarnybos alio
prieš 5 mėnesių

Idomu ka veikia maisto ir veterinarijos kontrole?Jie atsako uz maista patenkanti ant prekybos lentynu.
Kysiais uzversti kad tyli,arba bijo pries stambiuosius verslininkus ziodmenis atvert?

Valdas
Valdas
prieš 5 mėnesių

Pamenu kai močiutė kaime padarydavo naminį sviestą, tai jis būdavo ryškiai geltonas, o ne gelsvas kaip čia rašo.

Pilietis
Pilietis
prieš 5 mėnesių
Atsakinėti į  Valdas

Priklauso nuo grietinės riebumo

Menu,
Menu,
prieš 5 mėnesių
Atsakinėti į  Valdas

Būdavo ir „didžkis”sviestas iš netyčia peršildytos grietinės-jis būdavo šviesus ir jo būdavo daugiau.

Marina
Marina
prieš 5 mėnesių

Ne tik pardavinėti, bet ir gaminti

Gintaras
Gintaras
prieš 5 mėnesių

Tai kodėl leidžiama pardavinėti?

Expert
Expert
prieš 5 mėnesių
Atsakinėti į  Gintaras

Tai todel leidziama,kad isejus i pensija,ilgai sodros pinigais nesinauduotum.Pagalvok kas dazniausiai perka pigesnius maisto produktus?

Panašūs straipsniai
Tobula ledinė kava

Ledinės kavos receptas kaip iš geriausios kavinės: vienas ingredientas daro ją tobulą

Kaip pasigaminti gerą ledinę kavą? Vien ledo ir pieno nepakanka, kad pasiektumėte...

Morkų salotos

Jei turite dvi morkas, pasigaminkite šias greitas salotas – jos puikios tiek kasdienai, tiek šventėms

Pagrindiniai šių salotų ingredientai – morkos ir kiaušiniai. Morkos suteikia natūralaus saldumo...

Arbūzas ir jo sėklos

Ar tikrai galima valgyti arbūzo sėklas? Išsiaiškinkime šį amžiną klausimą

Vasara neįsivaizduojama be sultingo, saldaus arbūzo gabalėlio. Tačiau mėgaujantis jo minkštimu, dažnai...