Jei manėte, kad etiketas taikomas tik aukštos virtuvės patiekalams, klydote. Net karališkosios asmenybės negali atsispirti sultingai ir aromatingai picai, bet jos visada laikosi etiketo mokytojo Williamo Henson taisyklės.
Taigi, Henson atsakė į jaudinantį klausimą: ką daryti, jei dėžutėje liko paskutinis picai gabalas? Ir kas teisus – tas, kuris jį paims, ar tas, kuris bus kuklus? Šiuo klausimu Henson buvo trumpas: etiketas – tai kai galvojate apie kitą daugiau nei apie save. Taigi, tas, kuris paima paskutinį gabalėlį pepperoni, yra laimingas, bet nemandagus žmogus.
Bet ką daryti? Žaisti akmenukas-žirklės-popierius? Mesti monetą? Ne, viskas paprasčiau. Reikia paklausti visų, sėdinčių prie stalo, ar jie nenori suvalgyti paskutinio gabalėlio, ir tik gavus neigiamą atsakymą, paimti jį sau. Tačiau Henson pažymi, kad jei norite būti kuo mandagesnis žmogus, neturėtumėte imti paskutinio gabalėlio, net jei jums leidžia. Henson taip pat sakė, kad ginčytis, kas vertas jau išdžiūvusio picos gabalėlio, yra vulgariška.
Rankomis ar peiliu ir šakute?
Picos valgymo etiketas priklauso nuo aplinkybių, kuriomis ją valgote. Jei tai neformali aplinka, pavyzdžiui, namai, kavinė ar susitikimas su draugais, visiškai natūralu imti picos gabalėlį rankomis. Tai net laikoma tradiciniu būdu. Svarbu tik laikyti gabalėlį už kraštų, šiek tiek sulenkus jį į „U“ formą, kad įdaras nesliptų. Jei pica per karšta, geriau šiek tiek palaukti arba atsargiai įkąsti. Tokioje situacijoje svarbiausia naudoti servetėles ir nelaižyti pirštų, net jei pica labai skani.
Tačiau restorane su formalia atmosfera arba oficialiame renginyje pica valgyti įprasta peiliu ir šakute. Tai leidžia gražiai supjaustyti gabalėlį į mažesnes porcijas ir išvengti nepatogių situacijų, susijusių su lipniu sūriu arba padažu, kuris gali lašėti. Toks patiekimo būdas rodo pagarbą aplinkiniams ir gerų manierų laikymąsi.
Bet kuriuo atveju, nepriklausomai nuo vietos, nereikėtų susukti picos gabalėlio į didelį ritinį, nepalikti padažo dėmių ant veido ar rankų ir stengtis pernelyg neaptarinėti valgymo proceso, ypač garsiai, kas kiek suvalgė. Skani pica vienija žmones, bet etiketas padeda išlaikyti malonią atmosferą net ir per tokį, atrodytų, paprastą malonumą.
Parašyti komentarą