Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Viskas apie pistacijas: kodėl šie riešutai naudingi ir kodėl jie brangūs
Maistas / Gėrimai

Viskas apie pistacijas: kodėl šie riešutai naudingi ir kodėl jie brangūs

Pistacijos
Dalintis

Pistacijų riešutai yra labai subtilaus skonio ir yra vertinami gurmanų. Pistacijos dažnai dedamos į salotas, mėsos ir žuvies patiekalus, iš jų ruošiami ledai, padažai, desertai. Šie riešutai taip pat tinka kaip užkandis prie alkoholio. Pistacijos vertinamos ne tik dėl ryškaus skonio, bet ir dėl naudingų organizmui savybių.

Kodėl pistacijos brangios?

Riešutų mėgėjai dažnai pastebi, kad pistacijos yra pastebimai brangesnės nei dauguma riešutų. Didelės kainos priežastis – pistacijų auginimo ir derliaus nuėmimo sunkumai.

Pistacijos atneša derlių septintaisiais gyvenimo metais ir dar vėliau. Riešutai skinami kartą per metus ir tik naktį, nes dieną medis išskiria sveikatai pavojingas medžiagas. Kiekvienas riešutas nuimamas, išvalomas ir džiovinamas rankiniu būdu. Tada pistacijos mirkomos sūriame vandenyje ir skrudinamos. Tik po to riešutai parduodami.

Taip pat pistacijų kainai įtakos turi transportavimas. Pistacijos auga daugiausia Turkijoje, Maroke ir Vidurinės Azijos šalyse.

Kuo naudingos pistacijos?

Pistacijose yra daug skaidulų, sveikų riebalų ir įvairių mineralų. Tai yra riešutų lyderis pagal kalio kiekį. Įrodyta, kad valgant pistacijas sumažėja streso hormono kortizolio kiekis. Pistacijos yra geras antistresinis vaistas.

Pistacijose esantis vitaminas B7 labai svarbus medžiagų apykaitai, o jo sudėtyje esantis selenas stimuliuoja imuninę sistemą ir palaiko skydliaukės sveikatą. Pistacijose esantis liuteinas labai naudingas regėjimui. Gydytojai rekomenduoja šį riešutą valgyti sergant širdies ir plaučių ligomis.

Kosmetika su pistacijų aliejumi labai naudinga odai ir plaukams. Tokios priemonės maitina ir drėkina odą, padeda pašalinti amžiaus dėmes, stiprina plaukus.

Pistacijų žala

Be visų naudingų savybių, pistacijos turi ir trūkumų.

  • Pistacijos yra labai kaloringos. Pistacijų kalorijų kiekis yra 562 kcal 100 g – daugiau nei bet kuriame patiekale.
  • Todėl jums nereikia persivalgyti pistacijų, jei stebite savo svorį.
  • Dėl didelio druskos kiekio pistacijos gali būti kenksmingos sergant skrandžio ir inkstų  ligomis.
  • Hipertenzija sergantiems žmonėms pistacijas geriau pamiršti. Šiuose riešutuose yra daug druskos, kuri didina kraujospūdį.
  • Šis riešutas yra labai stiprus alergenas.

Jei pistacijų valgysite mažais kiekiais, vargu ar riešutas jums pakenks.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

2 Komentarai

guest
2 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Linas
Linas
prieš 5 mėnesių

Nuo kada pistacijis geras dalykas, eilinis druskos gabalo produktas vertas šūdo

Scotas
Scotas
prieš 5 mėnesių
Atsakinėti į  Linas

Pistacijų yra ir be druskos. Kam valgai su druska?

Panašūs straipsniai
Arbūzas ir jo sėklos

Ar tikrai galima valgyti arbūzo sėklas? Išsiaiškinkime šį amžiną klausimą

Vasara neįsivaizduojama be sultingo, saldaus arbūzo gabalėlio. Tačiau mėgaujantis jo minkštimu, dažnai...

Stiklinė puode

Kodėl verdant mėsą puode dedama stiklinė – dalinuosi puikiu triuku

Neseniai lankiausi pas močiutę ir pastebėjau keistą dalyką. Ji įdėjo mėsą į...

Juodojo drakono arbata

Žalioji arbata ir juodoji arbata: kuri sveikesnė?

Pagal Healthline, pagrindinis skirtumas tarp žaliosios ir juodosios arbatos yra jų gamybos...

Buteliai su gazuotu vandeniu

Ne keturios, o penkios „kojelės“: atskleista didžioji plastikinių butelių paslaptis, slypinti jų dugne

Ar kada nors, atsisukdami gazuoto gėrimo butelį, susimąstėte, kodėl jo dugnas nėra...