Nors žąsiena garsėja savo skoniu, ji valgoma tik retkarčiais. Tačiau Vokietijoje žąsiena yra paklausi, ir ne veltui, nes ji stiprina sveikatą ir saugo širdį. Lietuviai per metus vidutiniškai suvartoja tik pusę kilogramo žąsienos vienam žmogui. Vokietijos vartotojai ją reguliariai įtraukia į savo valgiaraštį, ypač rudenį ir žiemą. Žąsiena ten tradiciškai patiekiama per Martyno dieną ir Kalėdas.
Žąsų mėsa širdžiai ir cholesteroliui
Žąsienos naudos sveikatai negalima neįvertinti. Mėsoje gausu baltymų ir nesočiųjų riebalų rūgščių omega-3 ir omega-6. Jos teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, padeda mažinti cholesterolio kiekį.
Joje esantys riebalai turi teigiamą poveikį. Taip yra todėl, kad žąsų taukai priskiriami prie sveikųjų gyvūninių riebalų, t. y. prie tų, kurie mažina blogojo cholesterolio kiekį ir didina gerojo cholesterolio kiekį.
Žąsys taip pat yra vitamino A, E ir B grupės vitaminų, taip pat mineralų, būtinų tinkamam organizmo funkcionavimui, įskaitant kalį, magnį, geležį, fosforą ir cinką, šaltinis.
Viena iš mažo žąsienos vartojimo Lietuvoje priežasčių yra ta, kad daugelis vartotojų taip pat nežino, kaip ją tinkamai paruošti. Svarbus veiksnys, kuris neprisideda prie šios mėsos populiarumo, yra ir jos kaina.
Pilnaspuodas.lt duomenimis, ekologiškos žąsies kaina yra 21,99 EUR už kg. Vidutiniškai žąsies svoris būna apie 2,55 – 3,60 kg. Taigi visa žąsis kainuoja nuo 56 iki 75 eur. Tikrai ne kiekvienas tai gali sau leisti.
Šaltinis: Abczdrowie.pl
Parašyti komentarą