Maisto ir gėrimų kainos oro uostuose tokios, tarsi jas būtų nustačiusi NASA: iš kosmoso! Jei į kelionę neišvykstame nevalgę, maisto pirkimas vietoje gali brangiai kainuoti. Kokia to priežastis? Iš pažiūros akivaizdi, bet sunkiai suprantama.
Kelionė lėktuvu neprasideda nuo tos akimirkos, kai pakylama, nes prieš tai reikia užsiregistruoti, pereiti saugumo patikrą ir laukti, kol galėsite įlipti į lėktuvą. Tai gali būti ilgas laiko tarpas, todėl žmonėms kyla noras valgyti ir gerti. O skrydžio, kuris gali trukti kelias valandas, metu ne visada turime nusipirkto maisto.
Deja, tie, kurie oro uoste tikisi greitai ir nebrangiai pavalgyti ar gauti paprasto vandens, susiduria su kainomis, kurios yra daug (dažnai kelis kartus) didesnės nei, pavyzdžiui, geležinkelio stotyse ar degalinėse.
Kodėl valgyti ir gerti oro uostuose taip brangu?
Oro uostai yra padidinto saugumo zonos – todėl ne visus produktus galime vežtis per patikrą. Todėl paklausa čia daug didesnė už pasiūlą, todėl kainos kyla. Tačiau parduotuvių savininkai dėl to taip pat patiria išlaidų, susijusių su leidimais, logistika ir pan.
Maža ir ribota konkurencija – parduotuvių savininkai paprasčiausiai neturi baimintis, kad pirkėjai atsisakys prekių dėl didelių kainų, nes jie neturės didelio pasirinkimo.
Didelės nuomos išlaidos – parduotuvių savininkai už patalpų nuomą turi mokėti daug daugiau nei, pavyzdžiui, prekybos centruose, todėl šie įkainiai taip pat įskaičiuojami į produkto kainą.
Visa tai reiškia, kad kainos oro uostuose dažnai būna sunkiai įkandamos, pavyzdžiui, nedidelis kiekis vandens (0,5 l) gali kainuoti 2-2,5 EUR, o sumuštinis – 10-12 EUR.
Parašyti komentarą