Kiaušiniai yra viena didžiausių gamtos dovanų, nes jų lukštas slepia tikrą vitaminų bombą, kuri padeda tinkamai veikti organizmui. Tačiau reikia nepamiršti, kad kiaušiniai gali labai greitai sugesti, o jų būklę stipriai lemia laikymo būdas.
Kodėl verta valgyti kiaušinius?
Kiaušiniai yra puikus vitamino A, vitamino B2, vitamino B5, vitamino B12, folio rūgšties, fosforo, geležies, vario, mangano, seleno ir, žinoma, kokybiškų baltymų šaltinis.
Ekspertai ilgą laiką ragino vartoti kiaušinius saikingai, nes buvo įsitikinę, kad jie gali neigiamai paveikti cholesterolio kiekį kraujyje. Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad kiaušiniuose esantis cholesterolis nedaro neigiamo poveikio mūsų organizmui.
Trynyje yra tik 0,3 % cholesterolio ir 10–20 % fosfolipidų, kurie teigiamai veikia organizmą – neleidžia cholesteroliui kauptis kraujagyslėse.
Ekspertų teigimu, daugiausia vitaminų ir mineralų organizmas įsisavina valgant kiaušinį su pusiau skystu tryniu.
Kodėl reikia apversti kiaušinius aukštyn kojomis?
Dažnai kiaušinius perkame supakuotus į kartoninę dėžutę, kur kiekvienas kiaušinis įdėtas į specialią įdubą. Įprastai platesnė kiaušinio pusė būna apačioje, o siauresnė – viršuje.
Grįžus namo iš parduotuvės verta šiek tiek pakoreguoti, kaip kiaušiniai padėti dėžutėje. Kaip tai padaryti? Jei platesnė kiaušinio dalis yra dėžutės apačioje, apverskite kiaušinį taip, kad ji būtų viršuje. Šis triukas padeda tryniui išlikti tiksliai centre, todėl kiaušiniai ilgiau išlieka švieži.