Lipnios apnašos ant keptuvių – daugeliui mėgstančių gaminti žmonių pažįstama problema. Kartais net geriausi indai su nepridegančia danga staiga tampa slidžiais, įgyja nemalonų kvapą. Po plovimo įprastu plovikliu situacija nesikeičia, o surūgusio aliejaus kvapas tik sustiprėja. Kodėl taip atsitinka ir kaip tai išspręsti?
Šios dilemos pagrindas – fizika ir chemija procesų, vykstančių mūsų keptuvėje. Pagrindinė priežastis – aliejaus perkaitinimas, t. y. kai temperatūra keptuvėje viršija vadinamąjį aliejaus „dūmingumo tašką“. Dauguma populiarių maistinių aliejų turi savo kaitinimo ribą, po kurios jie ne tik pradeda dūminti, bet ir irti. Tokiomis sąlygomis riebalai suyra, oksiduojasi ir vyksta polimerizacijos procesas – riebalų rūgščių molekulės pradeda jungtis į ilgas grandines, kurios padengia keptuvės paviršių kieta, lipnia arba dervinga plėvele. Būtent šis „polimerinis sluoksnis“ yra ta klastinga plėvelė, kuri surenka maisto likučius, sugeria kvapus ir kaskart tampa vis storesnė ir labiau pastebima.
Be to, polimerizuotas riebalas sukuria akytą struktūrą, kurioje net mažiausios maisto dalelės sulaikomos ir toliau „pūva”. Tai ir yra priežastis, dėl kurios atsiranda tas pats stiprus, kartus kvapas, kurio sunku atsikratyti. Įprastas indų plovimas gali pašalinti tik viršutinį nešvarumų sluoksnį, tačiau be papildomų pastangų sunku sunaikinti plėvelę.
Tokį apnašą galima pašalinti naudojant sodos ir acto mišinį – tai populiarus ir veiksmingas naminis priemonė. Soda veikia kaip švelnus abrazyvas, o actas, dėl savo rūgščių savybių, padeda suskaidyti ir suminkštinti net sudėtingus nuosėdas. Mišinį reikia užtepti ant atvėsintos keptuvės, palikti 30 minučių, o tada nuvalyti kieta kempine. Valymą reikia užbaigti karštu vandeniu ir būtinai išdžiovinti keptuvę – tai apsaugos ją nuo korozijos ir prailgins tarnavimo laiką.
Verta prisiminti: tokių problemų galima lengvai išvengti, jei išmoksite kontroliuoti kepimo temperatūrą ir teisingai rinktis aliejų. Kepimui aukštoje temperatūroje geriau naudoti rafinuotus augalinės kilmės riebalus arba specialius aliejus kurie atlaiko aukštą temperatūrą. Iš karto po maisto gaminimo svarbu kruopščiai nuplauti keptuvę, neatidėlioti šio darbo – tai neleis riebalams sukietėti ir suformuoti naują sluoksnį.