Mandarinas – tai vaisius, kuris neatsiejamas nuo žiemos sezono ir Kalėdų. Jis ne tik džiugina mūsų gomurį savo saldžiu, gaiviu skoniu, bet ir teikia daug vertingų maistinių medžiagų. Tačiau, pasirodo, nereikėtų persistengti. Kokia jų valgymo nauda ir kiek jų galima suvalgyti per vieną dieną?
Mandarinai – vitaminų ir mineralų lobynas. Įtraukite juos į kasdienę mitybą
Mandarinuose, kaip ir kituose citrusiniuose vaisiuose, gausu vitamino C, kuris stiprina organizmo imunitetą, ypač žiemos sezonu. Be to, juose yra vertingų mineralų, tokių kaip kalis, kalcis, magnis ir geležis, taip pat antioksidantų, kurie palaiko regėjimą ir saugo nuo laisvųjų radikalų.
Unikali medžiaga, esanti mandarinuose, yra nobiletinas – flavonoidas, kuris padeda išvengti riebalų kaupimosi kepenyse, mažina 2 tipo diabeto ir aterosklerozės riziką. Vaisiuose taip pat yra skaidulinių medžiagų, kurios padeda virškinimo sistemai, ir folio rūgšties, svarbios tinkamai smegenų veiklai.
Vidutinis mandarinas turi apie 29 kalorijas, todėl yra puikus pasirinkimas tiems, kurie saugo savo figūrą. Mažas glikemijos indeksas reiškia, kad šis vaisius nesukelia cukraus kiekio kraujyje šuolių.
Kiek mandarinų galima suvalgyti per dieną? Mitybos specialistas nurodo ribą
Nors mandarinai yra sveiki ir turi mažai kalorijų, mitybos specialistai rekomenduoja juos vartoti saikingai. Michałas Marciniakas, ekspertas iš „Dobry Dietetyk“ („Geras dietologas“), rekomenduoja per dieną suvalgyti 2-3 mandarinus. Tokia porcija aprūpins organizmą būtiniausiais vitaminais ir mineralais, kartu išvengsite galimų skrandžio problemų.
Vartojant per daug mandarinų dėl organinių rūgščių ir ląstelienos gali kilti tokių problemų kaip pilvo skausmas, rėmuo ar viduriavimas. Todėl patartina vadovautis sveiku protu ir nelaikyti mandarinų vieninteliu vitaminų šaltiniu kasdienėje mityboje.
Kaip saugiai valgyti mandarinus? Nepamirškite jų nuplauti
Pirkdami rinkitės vaisius tvirta, tolygiai nuspalvinta žievele. Venkite mandarinų su matomais pažeidimais ar pelėsio pėdsakais. Jei įmanoma, rinkitės ekologiškai užaugintus vaisius, kai pesticidai ir kiti chemikalai naudojami ribotai.
Prieš valgant vaisius labai svarbu juos nuplauti. Į Lietuvą įvežami mandarinai dažniausiai yra iš Pietų Europos, o siekiant prailginti jų galiojimo laiką, vaisių žievelė dažnai tepama įvairiais konservantais. Todėl atminkite, kad norint išvengti nepageidaujamų cheminių medžiagų, galinčių pakenkti jūsų sveikatai, labai svarbu prieš valgant vaisius kruopščiai nuplauti žievelę.
Šaltinis: Interia.pl