Sviestas yra vienas iš dažniausiai virtuvėje naudojamų riebalų. Tačiau jį reikia laikyti tinkamai. Taip išsaugomas jo šviežumas, skonis ir maistinė vertė. Tačiau laikomas netinkamomis sąlygomis sviestas gali prarasti savo kokybę ir net kelti pavojų sveikatai.
Sviestas šaldytuve
Saugiausia sviestą laikyti šaldytuve. Žemoje temperatūroje oksidacijos ir rūgimo procesai vyksta daug lėčiau, todėl produktas ilgiau išlieka šviežias.
Sviestas turėtų būti laikomas sandarioje pakuotėje – geriausia originaliame popieriuje arba inde, kuris neleidžia patekti orui.
Sandari pakuotė apsaugo sviestą ne tik nuo oksidacijos, bet ir nuo kitų šaldytuve laikomų produktų kvapų, kurie gali neigiamai paveikti jo skonį.
Atidarius pakuotę, sviestą šaldytuve galima laikyti apie tris savaites. Tirpinto sviesto atveju dėl jo specifinės struktūros šis laikotarpis gali būti ilgesnis.
Sviestas kambario temperatūroje
Nors sviestą rekomenduojama laikyti šaldytuve, dėl žemos temperatūros produktas tampa kietas ir sunkiai tepamas. Patogumo dėlei nedidelį kiekį sviesto galima laikyti kambario temperatūroje, jei laikomasi kelių svarbių taisyklių.
Pirma, aplinkos temperatūra neturėtų viršyti 25 laipsnių Celsijaus. Aukštesnėje temperatūroje sviestas greičiau genda, todėl keičiasi jo skonis ir kvapas.
Geriausia jį laikyti sviesto inde, kuris apsaugo produktą nuo oro ir šviesos, tačiau kartu leidžia lengvai prie jo prieiti. Taip laikomas sviestas išlieka šviežias maždaug savaitę.
Venkite šilumos ir šviesos šaltinių
Sviestas, kaip ir bet kokie riebalai, yra jautrus karščiui ir šviesai, kurie pagreitina oksidacijos procesus. Todėl jei nusprendėte laikyti sviestą ne šaldytuve, nelaikykite jo šalia šilumos šaltinių, pavyzdžiui, viryklės, orkaitės, radiatoriaus ar saulėtos palangės.
Šviesos poveikis taip pat prisideda prie sviesto šviežumo ir maistinės vertės praradimo , todėl geriausia rinktis nepermatomų medžiagų padėklus sviestui.
Sugedęs sviestas pirmiausia pasireiškia nemaloniu, aštriu kvapu ir kartoku skoniu. Sugedęs sviestas taip pat gali būti pakitusios konsistencijos, tapti minkštesnis arba sluoksniuotas.
Tokiu atveju jo visiškai negalima vartoti, nes jame yra sveikatai kenksmingų junginių.
Rūpindamiesi tinkamu sviesto laikymu, ne tik prailginsite jo galiojimo laiką, bet ir galėsite visapusiškai mėgautis jo skoniu bei sutaupyti daug pinigų.
Šaltinis: abczdrowie.pl