Išsirinkti parduotuvėje ne tik prinokusį, bet ir sultingą bei saldų greipfrutą nėra lengva užduotis. Tačiau yra paprastų gudrybių, padedančių išsirinkti geriausią šviežią vaisių. Beveik visų rūšių vaisiai turi aiškius požymius, rodančius, kada juos geriausia valgyti, ir greipfrutai nėra išimtis.
Kaip išsirinkti saldų ir prinokusį greipfrutą
Jei nežinote, nuo ko pradėti, pradėkite nuo patikimų pagrindų: išvaizdos, svorio ir tvirtumo. Paprastai prinokusių greipfrutų žievė būna šviesi ir lygi. Spalvos intensyvumas taip pat yra geras prinokimo rodiklis – kuo sodresnė spalva, tuo saldesnis skonis.
Jei vaisius yra šiek tiek žalios spalvos, jį vis tiek galite pirkti. Tačiau palikite jį pastovėti vieną ar dvi dienas, kad visiškai sunoktų.
Patariame atkreipti dėmesį į vaisių svorį. Tie, kurie yra lengvesni nei atrodo, gali būti gana sausi viduje. Lengvai paspaudus, greipfrutas turi būti ne per kietas, bet ir ne per minkštas.
Ko vengti perkant greipfrutus
Pirmasis požymis, rodantis, kad greipfrutų ar kitų vaisių neverta pirkti, yra įlenkimai ir matomos dėmės.
Taip pat nevalia pamiršti spalvos pakitimų ir bendro nykumo. Nors kelios dėmės, įbrėžimai ir maži įdubimai dar priimtini, geriau venkite greipfrutų su didelėmis spalvą pakeitusiomis ir rudomis dėmėmis. Tai gali reikšti, kad vaisius jau turi gedimo ir puvimo požymių. Tai taikoma ne tik greipfrutams, bet ir kitiems citrusinių šeimos vaisiams. Tiesą sakant, tai vienas geriausių būdų nustatyti, ar citrina sugedo.
Tobulai apvali forma gali būti apgaulinga – tai gali reikšti, kad jie nepakankamai prinokę. Tobulai prinokusio greipfruto forma primena ovalą.
Kitas ženklas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį, yra šiurkšti ir galbūt stora žievelė. Tai gali reikšti, kad jame labai trūksta drėgmės, o sausų greipfrutų niekas nemėgsta.