Prieš kurį laiką mokslininkai sukėlė nerimą dėl juoduose plastikiniuose virtuvės induose esančių toksinių medžiagų ir pasiūlė su jais atsisveikinti. Tačiau naujausias tyrimas viską keičia.
Žurnale „Chemosphere“ paskelbtame tyrime daugiausia dėmesio skirta toksinių medžiagų buvimui gaminiuose, pagamintuose iš juodo plastiko, be kita ko, buvo nagrinėjami virtuvės indai, žaislai ir plaukų aksesuarai. Šios medžiagos, ypač BDE-209 (deka-BDE), buvo plačiai naudojamos elektronikos gaminiuose, kol jų naudojimas nebuvo pradėtas riboti. Europoje jos buvo uždraustos 2006 m., o kai kuriose JAV valstijose – 2007 m. Tuo tarpu Kinijoje šio junginio apribojimai buvo įvesti tik 2023 m..
Pagrindinė tyrime nustatyta problema buvo ta, kad šios toksiškos medžiagos gali patekti į antrinį perdirbimą ir iš ten prasiskverbti į kasdienius gaminius. Dėl to gali susidurti su medžiagomis, kurios yra potencialiai kancerogeninės, endokrininę sistemą ardančios medžiagos, taip pat gali sukelti neurologinę žalą ir reprodukcines problemas.
Matematinė klaida, kuri daug ką sugadino
Analizuojant tyrimo rezultatus įvyko rimta matematinė klaida. Autoriai neteisingai įvertino rizikos lygį, todėl išvadose buvo teigiama, kad naudodami plastikinius virtuvės įrankius vartotojai patiria beveik didžiausią leistiną BDE-209 kiekį (pagal JAV Aplinkos apsaugos agentūros standartus). Tačiau faktiniai duomenys rodo, kad šis lygis yra net 12 kartų mažesnis.
Tyrime nurodoma, kad kasdien naudojant juodus plastikinius virtuvės įrankius būtų patiriamas 34,7 mikrogramų BDE-209 poveikis, o saugi riba 60 kg sveriančiam suaugusiam žmogui yra 420 mikrogramų per dieną. Nepaisant šio reikšmingo pakeitimo, tyrimo autoriai išlaikė savo pirmines išvadas dėl šių medžiagų buvimo plastike.
Kaip plačiai paplitusi tarša?
BDE-209 buvimas kai kuriuose gaminiuose kelia susirūpinimą, tačiau atrodo, kad tokie atvejai yra palyginti reti. Tyrime dalyvavo 203 gaminiai, pagaminti iš juodo plastiko, iš kurių tik 14 buvo rasta BDE-209. Iš 109 virtuvės indų tik 8 proc. buvo nustatytas padidėjęs bromo – elemento, rodančio šių toksiškų medžiagų buvimą, – kiekis.
Didžiausia bromo koncentracija nustatyta vienkartiniame suši padėkle – net 18 600 ppm. Tačiau virtuvės indų, kurie gaminant maistą yra veikiami aukštos temperatūros, rezultatai kėlė daug mažesnį nerimą.
Šaltinis: Interia.pl
Išmečiau samtį pirkau kitą, nes straipsniai rašė išmesti, kas kompensuos dabar?