Dažnai sakoma, kad medus neturi galiojimo laiko. Jį galima laikyti labai ilgai, tačiau laikui bėgant jis praranda savo vertingąsias savybes. Vis dėlto, dėmių kartais atsiranda net ant šviežio medaus. Kaip manote, ar tuomet toks produktas netinkamas vartoti? Verta patikrinti.
Pasitaiko, kad atidarę stiklainį medaus, jo paviršiuje pastebime baltą plėvelę. Vietomis tai atrodo kaip putos, kurios gali kelti nerimą. Verta žinoti, ką rodo tokios nuosėdos.
Medus žinomas kaip vienas vertingiausių gamtos produktų, kuris vertinamas jau šimtmečius. Jau senovėje jis buvo pripažįstamas ne tik kaip saldiklis – jam buvo priskiriamos sveikatinimo savybės ir net laikomas gyvybės eliksyru.
Ar jis niekada nesugenda?
Sakoma, kad šis produktas niekada nesugenda. Taigi ką reiškia balti likučiai, jei tai nėra ženklas, kad jų galiojimo laikas pasibaigęs?
Iš tikrųjų toks baltas nuosėdis yra natūralus medaus kristalizacijos proceso rezultatas. Taip yra dėl gliukozės. Šis reiškinys, kurį bitininkai vadina eflorescencija, yra susijęs su oro burbuliukų susidarymu kristalizacijos metu.
Jokių rūpesčių
Šių „putų“, kaip jos kartais vadinamos, nereikėtų baimintis, nes tai tik oras, susidarantis pereinant iš skysčio į kietą medžiagą. Šis procesas labiausiai pastebimas tamsiame ir greitai kristalizuojančiame meduje, kuriame vyrauja gliukozė. Todėl nuosėdos neturėtų kelti nerimo.
Taip ir galvojau 🙂
🙂