Transriebalai Danijoje uždrausti jau du dešimtmečius. Kokią riziką sveikatai kelia jų vartojimas ir kodėl jų vis dar yra mūsų lėkštėse? Danija buvo pirmoji šalis pasaulyje, įvedusi apribojimus pavojingiems transriebalams. Dar 2003 m. danai uždraudė juos naudoti maisto gamyboje, o tai davė teigiamų rezultatų sveikatai.
Įvedant šias taisykles buvo siekiama sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų, susijusių su dideliu MTL, arba „blogojo“ cholesterolio, kiekiu, skaičių. Kaip parodė tyrimai, transriebalai prisideda prie padidėjusios aterosklerozės, taigi ir širdies priepuolio bei insulto, rizikos.
Bėgant metams daugelis šalių pasekė Danijos pėdomis, tačiau Lietuvoje transriebalų vis dar dažnai dedama į daugelį maisto produktų. Sveikatos priežiūros institucijos ne kartą ragino mažinti jų kiekį maiste, atkreipdamos dėmesį į jų kenksmingumą.
Kasdienė mityba
Lietuvoje transriebalų yra ir pramoniniuose gaminiuose, ir daugelio iš mūsų mėgstamuose užkandžiuose. Jų dažnai būna sausainiuose, traškučiuose, paruoštuose patiekaluose ir margarinuose. Maisto produktų gamintojai juos naudoja dėl nedidelės kainos ir ilgesnio galiojimo laiko.
Nors Europos Sąjunga yra nustačiusi, kad 100 g riebalų gali būti ne daugiau kaip 2 g transizomerų, šios sudedamosios dalies buvimas maisto produktuose kelia vartotojų susirūpinimą, nes sunku įvertinti tikrąjį jų kiekį.
Platesnis požiūris į sveikatą
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) jau seniai įspėjo apie pernelyg didelio transriebalų vartojimo poveikį. Tyrimų duomenimis, kasmet dėl širdies ligų, susijusių su šia sudedamąja dalimi, anksčiau laiko miršta apie 500 000 žmonių.
Ekspertai pabrėžia, kad transriebalai mažina „gerojo“ DTL cholesterolio kiekį, todėl iš organizmo sunkiau pašalinti kenksmingus lipidus. Ilgalaikis jų vartojimas gali paveikti ne tik širdį, bet ir padidinti medžiagų apykaitos ligų, tokių kaip 2 tipo diabetas ir hipertenzija, riziką.
Ieškome alternatyvų
Atsižvelgdami į riziką, vis daugiau žmonių pradeda ieškoti sveikesnių transriebalų pakaitalų. Daugelį šių medžiagų galima pakeisti nesočiaisiais riebalais, kurie yra naudingi sveikatai. Verta rinktis alyvuogių aliejų, kokosų aliejų arba žuvį, kurioje gausu omega-3 riebalų rūgščių.
Tokie produktai kaip riešutai ir avokadai taip pat propaguojami kaip padedantys mažinti MTL kiekį. Ekspertų korpusas taip pat atkreipia dėmesį į būtinybę šviesti visuomenę apie sveiką mitybą, kuri ateityje galėtų padėti sumažinti kenksmingų riebalų vartojimą.
Ateitis be transriebalų?
Atsižvelgiant į neigiamą transriebalų poveikį, tokios šalys, kaip Danija, rodo, kad juos įmanoma veiksmingai pašalinti iš kasdienės mitybos. Belieka tikėtis, kad daugiau šalių paseks šiuo pavyzdžiu ir prisidės prie pasaulio sveikatos stiprinimo. Vartotojų švietimas ir informuotumas gali labai padėti sumažinti šių kenksmingų ingredientų vartojimą.
Šaltinis: o2.pl
Parašyti komentarą