Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Lietuviai juos valgo, o Danijoje uždrausta 20 metų
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Lietuviai juos valgo, o Danijoje uždrausta 20 metų

Riebaus maisto vartojimas
Dalintis

Transriebalai Danijoje uždrausti jau du dešimtmečius. Kokią riziką sveikatai kelia jų vartojimas ir kodėl jų vis dar yra mūsų lėkštėse? Danija buvo pirmoji šalis pasaulyje, įvedusi apribojimus pavojingiems transriebalams. Dar 2003 m. danai uždraudė juos naudoti maisto gamyboje, o tai davė teigiamų rezultatų sveikatai.

Įvedant šias taisykles buvo siekiama sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų, susijusių su dideliu MTL, arba „blogojo“ cholesterolio, kiekiu, skaičių. Kaip parodė tyrimai, transriebalai prisideda prie padidėjusios aterosklerozės, taigi ir širdies priepuolio bei insulto, rizikos.

Bėgant metams daugelis šalių pasekė Danijos pėdomis, tačiau Lietuvoje transriebalų vis dar dažnai dedama į daugelį maisto produktų. Sveikatos priežiūros institucijos ne kartą ragino mažinti jų kiekį maiste, atkreipdamos dėmesį į jų kenksmingumą.

 

Kasdienė mityba

Lietuvoje transriebalų yra ir pramoniniuose gaminiuose, ir daugelio iš mūsų mėgstamuose užkandžiuose. Jų dažnai būna sausainiuose, traškučiuose, paruoštuose patiekaluose ir margarinuose. Maisto produktų gamintojai juos naudoja dėl nedidelės kainos ir ilgesnio galiojimo laiko.

Nors Europos Sąjunga yra nustačiusi, kad 100 g riebalų gali būti ne daugiau kaip 2 g transizomerų, šios sudedamosios dalies buvimas maisto produktuose kelia vartotojų susirūpinimą, nes sunku įvertinti tikrąjį jų kiekį.

Transriebalai

Platesnis požiūris į sveikatą

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) jau seniai įspėjo apie pernelyg didelio transriebalų vartojimo poveikį. Tyrimų duomenimis, kasmet dėl širdies ligų, susijusių su šia sudedamąja dalimi, anksčiau laiko miršta apie 500 000 žmonių.

Ekspertai pabrėžia, kad transriebalai mažina „gerojo“ DTL cholesterolio kiekį, todėl iš organizmo sunkiau pašalinti kenksmingus lipidus. Ilgalaikis jų vartojimas gali paveikti ne tik širdį, bet ir padidinti medžiagų apykaitos ligų, tokių kaip 2 tipo diabetas ir hipertenzija, riziką.

 

Ieškome alternatyvų

Atsižvelgdami į riziką, vis daugiau žmonių pradeda ieškoti sveikesnių transriebalų pakaitalų. Daugelį šių medžiagų galima pakeisti nesočiaisiais riebalais, kurie yra naudingi sveikatai. Verta rinktis alyvuogių aliejų, kokosų aliejų arba žuvį, kurioje gausu omega-3 riebalų rūgščių.

Tokie produktai kaip riešutai ir avokadai taip pat propaguojami kaip padedantys mažinti MTL kiekį. Ekspertų korpusas taip pat atkreipia dėmesį į būtinybę šviesti visuomenę apie sveiką mitybą, kuri ateityje galėtų padėti sumažinti kenksmingų riebalų vartojimą.

Keptos bulvytės ir padažai

Ateitis be transriebalų?

Atsižvelgiant į neigiamą transriebalų poveikį, tokios šalys, kaip Danija, rodo, kad juos įmanoma veiksmingai pašalinti iš kasdienės mitybos. Belieka tikėtis, kad daugiau šalių paseks šiuo pavyzdžiu ir prisidės prie pasaulio sveikatos stiprinimo. Vartotojų švietimas ir informuotumas gali labai padėti sumažinti šių kenksmingų ingredientų vartojimą.

Šaltinis: o2.pl

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Tobula ledinė kava

Ledinės kavos receptas kaip iš geriausios kavinės: vienas ingredientas daro ją tobulą

Kaip pasigaminti gerą ledinę kavą? Vien ledo ir pieno nepakanka, kad pasiektumėte...

Dantų turizmas Turkijoje

„Atrodžiau kaip ryklys“. Sumokėjo 3000 svarų už dantų operaciją Turkijoje

Vis daugiau žmonių vilioja vadinamieji „turkiški dantys“ – spindintys, tobulai vienodi, tarsi...

Balzamiko actas

Italų paslaptis: juodasis eliksyras, kuris padeda mažinti kraujospūdį ir cukraus kiekį kraujyje

Ne kiekvienas virtuvės ingredientas gali pasigirti tuo, kad vienu metu yra ir...

Morkų salotos

Jei turite dvi morkas, pasigaminkite šias greitas salotas – jos puikios tiek kasdienai, tiek šventėms

Pagrindiniai šių salotų ingredientai – morkos ir kiaušiniai. Morkos suteikia natūralaus saldumo...