Oregono sveikatos ir mokslo universiteto (JAV) mokslininkai atliko klinikinį tyrimą, parodžiusį galimą žuvų taukų papildų naudą vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems genetinį polinkį sirgti Alzheimerio liga. Apie tai pranešama straipsnyje, paskelbtame žurnale „JAMA Network Open“.
Specialistai tyrė žuvų taukuose esančių omega-3 riebalų rūgščių poveikį pagyvenusių žmonių kognityvinėms funkcijoms. Nors visiems tyrimo dalyviams reikšmingos naudos nenustatyta, tačiau APOE4 geno, siejamo su padidėjusia Alzheimerio ligos išsivystymo rizika, nešiotojams pastebėta, kad sumažėjo nervinių ląstelių žūtis smegenyse.
Tyrime dalyvavo 102 75 metų ir vyresni žmonės, kurių kraujyje buvo mažas omega-3 riebalų rūgščių kiekis. Trejus metus trukusio tyrimo pradžioje ir pabaigoje dalyviams buvo atliktas magnetinio rezonanso tomografijos tyrimas (MRT), kad būtų įvertinti pokyčiai smegenų baltojoje medžiagoje, kuri atsakinga už maistinių medžiagų pernešimą kraujagyslėmis.
Pusė dalyvių vartojo omega-3 praturtintus žuvų taukų papildus, o kita pusė – sojų aliejaus pagrindu pagamintą placebą. Rezultatai parodė, kad pirmojoje grupėje šiek tiek sumažėjo baltosios medžiagos pažeidimų progresavimas, tačiau šis skirtumas nebuvo statistiškai reikšmingas.
Tačiau APOE4 geno nešiotojams, kurie vartojo žuvų taukus, mokslininkai užfiksavo ryškų smegenų ląstelių vientisumo sutrikimo sumažėjimą jau praėjus vieneriems metams nuo gydymo pradžios, o tai rodo galimą tokių papildų naudą šiai žmonių grupei.
Tyrėjai pabrėžia, kad rezultatams patvirtinti reikalingi didesni tyrimai, kuriuose dalyvautų įvairios populiacijos. Nepaisant to, šie rezultatai gali tapti pagrindu kuriant naujus Alzheimerio ligos prevencijos metodus.
Šaltinis: Lenta.ru