Mitybos specialistė Julie Upton įvardijo sveikiausias sūrio rūšis. „Nors daugelis žmonių sūrį laiko sveiku pieno produktu, kai kurie specialistai jo nerekomenduoja dėl jame esančio sočiųjų riebalų ir natrio kiekio. Kadangi sūrio yra daugiau nei 1 500 rūšių, jo maistinė vertė gali labai skirtis“, – sakė ekspertė pokalbyje su eatthis.com.
Pasak mitybos specialistės, sūris yra maistinių medžiagų turtingas pieno produktas ir tai gali būti vertinga sveikos mitybos dalis. Jame yra aukštos kokybės baltymų, kalcio, kalio, magnio ir B grupės vitaminų. Kai kuriose rūšyse, ypač brandintuose, bet nepasterizuotuose, taip pat yra naudingų probiotikų, kurie palaiko virškinimą ir bendrą sveikatą. Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos duomenimis, tarp įprastų sūrių, kuriuose gausu probiotikų, yra tokie kaip šveicariškas, provolonės, goudos, čederio, edamo ir varškės sūriai.
Specialistė įspėjo, kad labai svarbu saikingai vartoti. sūrį, nes riebiose rūšyse gali būti daug sočiųjų riebalų. Sūrio užtenka vos 10 gramų per dieną.
Kuris sūris sveikesnis – mitybos specialisto sąrašas
Į sveikiausių sūrių sąrašą Julie Upton įtraukė šiuos sūrius:
Mozzarella (iš dalies nugriebtas). Turi mažiau kalorijų, sočiųjų riebalų ir natrio nei daugelis kitų „tirštesnių“ sūrio rūšių.
Varškės sūris. Viena iš daugiausiai baltymų turinčių ir mažiausiai riebalų turinčių sūrio rūšių, todėl yra populiarus vadinamasis „dietinis“ maistas. Varškėje ne tik gausu kalcio, bet ir leucino, būtinos aminorūgšties, reikalingos raumenų masei formuoti ir palaikyti.
Feta. Šis sūris turi mažiau kalorijų ir mažiau sočiųjų riebalų nei dauguma kitų sūrių.
Šveicariškas sūris. Daug baltymų turintis šveicariškas sūris yra vienas sveikiausių sūrių, nes jame yra daugiau vitamino B12 nei kituose sūriuose ir yra viena iš nedaugelio rūšių, turinčių vitamino A, kuris yra imuninei sistemai ir akims svarbi maistinė medžiaga.
Parmezanas (tarkuotas). Turi daugiau natrio nei daugelis kitų sūrių, tačiau dėl didelio baltymų kiekio ir saikingo sočiųjų riebalų kiekio patenka į geriausių pasirinkimų sąrašą.
Ožkos. Turi šešis gramus baltymų ir svarbių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, kalcio ir vitamino A. Jame taip pat yra probiotikų, palaikančių virškinamojo trakto sveikatą.
Rikota (iš dalies nugriebta). Tai geras kalcio, vitamino A, B grupės vitaminų ir kalio šaltinis.
Brandintas čederis. Jame yra mažiau laktozės ir jis lengviau virškinamas. Jame taip pat gausu vitamino K2, kuris būtinas kaulų tankiui. Be to, jame yra naudingų probiotikų, kurie palaiko virškinamojo trakto sveikatą ir bendrą imuninę sistemą.
Lietuvos parduotuvėse liko tik varškės sūris ir sūrio pakaitalas su sukiėtintoju kalcio chloridu (bet užrašas sūris)
Kur jūs randat tokias parduotuves?! Lietuvoje?!