Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Puikus užkandis, nauda didžiulė. Kaip žinoti, kurie apelsinai saldžiausi?

2 min. skaitymo
Saldus apelsinas | Freepik AI nuotr.

Apelsinai yra vienas populiariausių citrusinių vaisių. Juos mielai renkamės kaip sveiką užkandį, desertų ingredientą ar gaivų salotų priedą. Tačiau norint mėgautis visu jų skoniu ir maistine verte, naudinga žinoti, kaip išsirinkti geriausius vaisius ir kokią naudą sveikatai jie teikia.

Ne visi apelsinai yra vienodai skanūs, todėl apsiperkant verta atkreipti dėmesį į kelis pagrindinius aspektus. Geriausi vaisiai turi vienodą, ryškiai oranžinę žievelę, be žalių dėmių ar spalvos pakitimų.

Venkite vaisių su pažeidimais arba pernelyg blizgančių, nes tai gali reikšti vaško sluoksnį. Tvirta odelė yra šviežumo ir sultingumo požymis. Stora ir banguota žievė gali reikšti, kad vaisiai per daug išdžiūvo.

Sunkesniuose vaisiuose yra daugiau sulčių, todėl paimkite kelis į rankas ir pasirinkite tuos, kurie atrodo sunkiausi. Apelsinai su užapvalintais galais turi plonesnę žievelę ir daugiau minkštimo.

Ieškokite citrusinių vaisių su „bamba“. Būdingas įdubimas viename vaisiaus gale yra saldumo požymis.

Populiariausi apelsinai Washington Navel

Apelsinų nauda sveikatai

Apelsinai yra ne tik skanus skanėstas, bet ir tikra vitaminų ir maistinių medžiagų bomba, palaikanti sveikatą įvairiais lygmenimis. Vienas vidutinis apelsinas patenkina apie 72 proc. vitamino C paros poreikio.

Šis antioksidantas stiprina imunitetą, saugo nuo peršalimo ligų ir padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, kurie skatina senėjimą ir lėtines ligas. Be to, jis stimuliuoja kolageno gamybą, kuris padeda išlaikyti stangrią, elastingą odą ir neutralizuoja raukšlių susidarymą.

Vitaminas C ir flavonoidai, pavyzdžiui, hesperidinas, mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą, mažina širdies priepuolių ir insulto riziką. Apelsinuose esančios skaidulos apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, palaiko žarnyno sveikatą ir padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, o tai ypač svarbu diabetikams.

Apelsinuose esanti folio rūgštis padeda vystytis smegenims ir gali užkirsti kelią kai kurioms neurologinėms ligoms, todėl apelsinai yra vertinga nėščiųjų mitybos dalis. Mažai kalorijų ir daug skaidulų turintys citrusiniai vaisiai yra puikus pasirinkimas tiems, kurie rūpinasi savo svoriu.

Antioksidantai, tokie kaip D-limonenas, gali padėti kovoti su vėžinėmis ląstelėmis, o skaidulos mažina storosios žarnos vėžio riziką. Kita vertus, vitaminas A gerina odos būklę ir palaiko akių sveikatą.

Šaltinis: Abczdrowie.pl

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus