Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ar druska sukelia priklausomybę? Kiek druskos rekomenduojama suvartoti per dieną ir kaip sumažinti suvartojamos druskos kiekį

6 min. skaitymo

Maistas atrodo neskanus, blankus, tarsi kažko trūktų – kai maistas nesuteikia norimo malonumo, ranka tiesiasi prie druskinės, o laikui bėgant nesąmoningai suvartojame vis daugiau druskos, dažnai netyčia ilgam pakenkdami savo sveikatai. Ar druska gali sukelti priklausomybę, kaip sumažinti druskos vartojimą ir kokia yra druskos ribojimo mityboje nauda, pasakoja „Vivendi“ sveikatos centro sertifikuota mitybos specialistė, vaistinių tinklo „Apotheka“ sertifikuota vaistininkė ir kognityvinės elgesio terapijos valgymo sutrikimams gydyti (CBT EAT) specialistė daktarė Laila Siliņa.

 

„Ilgą laiką vartojant didelį kiekį druskos, ji gali sukelti priklausomybę – skonio receptorių jautrumas mažėja ir sūriam skoniui pajusti reikia vis daugiau druskos. Žinoma, yra ir kitų veiksnių, galinčių turėti įtakos skonio jautrumui, įskaitant amžių, įvairias ligas, burnos sveikatą, rūkymą ir per didelį alkoholio vartojimą. Gera žinia ta, kad druskos vartojimo įpročiai nėra negrįžtami ir juos palyginti lengva pakeisti – per kelias savaites galima ne tik atgauti subtilų skonio pojūčių paletę, bet ir pasiekti ilgalaikės naudos sveikatai. Be to, pokyčiai negresia neskaniais patiekalais visą likusį gyvenimą; priešingai, pagerėjęs skonio pojūtis gali pakelti gastronominę patirtį į naują lygmenį, atskleisti įvairesnius skonius ir gebėjimą išskirti subtilesnes natas“, – sako daktarė Laila Siliņa.

 

Kiek druskos yra per daug?

„Druskoje esantis natris yra mineralas, kurio žmogaus organizmui reikia nuolatiniam osmosiniam slėgiui palaikyti ir vandens pokyčiams organizme normalizuoti. Tačiau labai svarbu, kad druska būtų vartojama saikingai. Per didelis druskos kiekis maiste apkrauna inkstus, prisideda prie skysčių susilaikymo ir edemų, didina kraujospūdį, kuris yra pagrindinė širdies ir kraujagyslių ligų priežastis. Į maistą dedant druskos, rekomenduojama rinktis druską su jodo priedu, nes tai mikroelementas, kurio gauname nepakankamai ir kuris reikalingas skydliaukės hormonų sintezei“, – sako vaistinių tinklo ‚Apotheka‘ sertifikuota vaistininkė Alīna Fleišmane. Per didelis druskos vartojimas taip pat gali būti nuovargio, reguliaraus troškulio, veido, rankų ar kojų patinimų, svorio padidėjimo, galvos skausmo, diskomforto inkstų srityje, dažno lankymosi tualete ir net miego sutrikimų požymis, o laikui bėgant gali sukelti ir aukštą kraujospūdį bei inkstų ligas.

Pagal sveikatos rekomendacijas suaugęs žmogus per dieną turėtų suvartoti ne daugiau kaip 5 gramus arba vieną arbatinį šaukštelį druskos, įskaitant ir druską, dedamą į maistą gaminant, ir druską, esančią paruoštuose maisto produktuose. Be to, žmonės, turintys aukštą kraujospūdį, sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis ir kitomis lėtinėmis ligomis, turėtų sumažinti suvartojamos druskos kiekį iki vos 2-3 gramų per dieną.

Žinokite, kad net jei atrodo, jog į maistą dedama nedaug druskos arba jos visai nededama, būkite atsargūs valgydami paruoštus maisto produktus – juose dažnai būna nemažai druskos, todėl maždaug du trečdaliai per dieną suvartojamos druskos gaunama iš jų. Atsargiai reikėtų elgtis ir su įvairių rūšių druska, įskaitant rausvąją ir juodąją druską – nors jos turi gerų savybių, pavyzdžiui, įvairių mikroelementų, jas taip pat reikėtų vartoti saikingai.

Druska

Kaip sumažinti suvartojamos druskos kiekį?

Prieskoniai ir žolelės – jie suteikia maistui skonio ir eksperimentų bei yra naudingi sveikatai. Tokie prieskoniai kaip čiobreliai, raudonėliai, ciberžolės ir kmynai ne tik praturtina maisto skonį, bet ir pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis. Tirštus salotų padažus galima pakeisti laimo ar citrinos sultimis, o tokios žolelės kaip bazilikas, krapai, laiškinis česnakas ir visų spalvų bei aštrumo paprikos padės pažadinti miegančius skonio receptorius.

Šviežias ir žalias maistas. Šviežios daržovės, mėsa, žuvis, džiovinti produktai, pavyzdžiui, turkiški žirniai, pupelės ir kiti, ne tik turi daug svarbių maistinių medžiagų, bet ir padeda išvengti druskos, kurios gali būti pridėta į perdirbtus produktus, pavyzdžiui, pusgaminius, konservus ir gatavus patiekalus. Patartina daugiau gaminti namuose, taip kontroliuojant ir mažinant dedamos druskos kiekį. Verdant bulves, ryžius ar kitus priedus, galima nesūdyti vandens, o į paruoštą porciją įberti žiupsnelį druskos – taip sunaudojus mažiau druskos poveikis bus pastebimesnis.

Sudėtis. Sūdyti, marinuoti, džiovinti, rūkyti produktai, paruošti padažai, mėsos gaminiai, sūris – tai tik keletas gatavų produktų, į kuriuos paprastai dedama daug druskos. Norint sumažinti suvartojamos druskos kiekį, patartina tikrinti produktų etiketes ir pirmenybę teikti produktams, kuriuose yra mažiau druskos ar natrio. Jei 100 g produkto yra daugiau nei 1,25 g druskos, jame yra daug druskos ir jis neturėtų būti jūsų kasdienės mitybos dalis. Taip pat pirkdami paruoštus prieskonių mišinius atkreipkite dėmesį, ar juose nėra druskos.

Vanduo – jis ne tik apsaugo nuo dehidratacijos, bet ir padeda inkstams bei leidžia efektyviau pašalinti druskų perteklių. Dehidratacija taip pat gali sumažinti skonio receptorių jautrumą, todėl skonio suvokimas susilpnėja. Todėl kasdien suvartoti reikiamą kiekį vandens svarbu ne tik dėl bendros organizmo sveikatos, bet ir dėl visaverčio skonio suvokimo.

Laikas. Jei jūsų organizmas pripratęs prie sūraus maisto, nesūdytas maistas iš pradžių gali atrodyti neskanus, tačiau palaipsniui mažinant druskos kiekį ir suteikiant skonio receptoriams kelias savaites, jūsų skonio pojūčiai pasikeis – ir tai, kas anksčiau buvo skanu, dabar gali atrodyti nemaloniai sūru. Skonio ir uoslės pojūčiai yra glaudžiai susiję, todėl patartina valgyti lėčiau, kad iš tiesų galėtumėte sutelkti dėmesį į maisto subtilybes ir įvertinti skonių įvairovę.

Šaltinis: Tvnet.lv

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus