Harvardo universiteto mokslininkai nustatė, kad didelis heminės geležies suvartojimas iš karto 26 % padidina riziką susirgti 2 tipo diabetu. Tyrimas buvo paskelbtas žurnale „Nature Metabolism“.
Autoriai geležies ir 2 tipo diabeto ryšį vertino remdamiesi 36 metų 206 615 savanorių mitybos ataskaitomis. Jie tyrė dalyvių suvartojamą įvairių formų geležį – bendrąją, heminę, neheminę, dietinę (iš maisto produktų) ir papildomą (iš maisto papildų).
Heminės geležies yra raudonoje mėsoje ir kituose gyvūninės kilmės produktuose. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad tokių maisto produktų vartojimas gali padidinti tikimybę susirgti 2 tipo diabetu. Tuo tarpu nekeminė geležis, kurios galima rasti augalinės kilmės maisto produktuose, siejama su padidėjusia šios ligos rizika.
Šis tyrimas pabrėžia sveikos mitybos svarbą diabeto prevencijai. Veiksmingos rizikos mažinimo strategijos gali būti heminės geležies, ypač gaunamos iš raudonos mėsos, vartojimo mažinimas ir perėjimas prie augalinės mitybos.
Šaltinis: Championat.com
Parašyti komentarą