Šiuolaikinio žmogaus gyvenimo būdas toli gražu nėra idealus. Per mažai judame ir valgome per daug riebaus ir kaloringo maisto. Todėl problemos dėl padidėjusio cholesterolio kiekio gali atsirasti gana jauname amžiuje, praneša Sports.kz.
Iš tikrųjų tam tikri cholesterolio kiekiai yra būtini mūsų organizmui normaliai funkcionuoti. Tačiau jei jo tampa per daug, dėl pertekliaus gali susidaryti aterosklerozinės plokštelės. O tai didina širdies priepuolių ir insulto riziką.
Mitybos specialistas Tipas Spectoras atskleidė gyvenimo gudrybę, padedančią sumažinti cholesterolio kiekį be tablečių. Tiesiog pabandykite daržoves palikti 10 minučių pastovėti prieš pradėdami jas gaminti.
Kaip tai veikia?
Kaip nurodo ekspertas, svogūnuose, česnakuose, kopūstuose ir brokoliuose yra sulforafano – cheminės medžiagos, padedančios kontroliuoti gliukozės ir cholesterolio kiekį kraujyje.
Verdant sunaikinamas fermentas ferozinazė, kuris gamina sulforafaną. Tačiau jei prieš virdami daržoves paliksite 5-10 minučių pastovėti kambario temperatūroje, sulforafanas bus aktyvuotas ir išliks po virimo proceso.
Kiti patarimai
Be to, Spectoras pataria pomidorus derinti su tyru alyvuogių aliejumi – taip iš daržovių gausite maksimalią naudą sveikatai. O sriuboms skirtus sultinio kubelius reikėtų pakeisti miso pasta, pagaminta iš fermentuotų sojų pupelių – jose yra daug žarnyno mikrobiomui naudingų junginių.
Ekspertas taip pat rekomenduoja pasimėgauti kitais fermentuotais maisto produktais, pavyzdžiui, kimči kopūstais.
Dar viena eksperto gudrybė: stenkitės kiekvieną valgymą pradėti didele porcija salotų arba pjaustytų daržovių. Įprotis pradėti pietus nuo daržovių salotų gali padėti greičiau pavalgyti, ilgiau jaustis sotiems ir išvengti cukraus šuolių.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą