Gydytoja gastroenterologė, dietologė ir mitybos specialistė Aleksandra Noeva papasakojo apie naudingąsias spanguolių savybes.
Spanguolės normalizuoja šarminę aplinką ir pasižymi antiseptinėmis savybėmis, todėl jomis gydomos urogenitalinės sistemos ligos, sakė Aleksandra Noev. Pavyzdžiui, uogos padeda sergant inkstų ligomis ir cistitu.
„Anksčiau antibiotikai nebuvo vartojami ir daugelis žmonių gydėsi antimikrobinėmis žolelėmis ir spanguolėmis. Be to, uogos pasižymi diuretinėmis savybėmis, todėl iš organizmo greičiau pašalina ligų sukėlėjus“, – aiškino A. Noeva.
Spanguolėse yra daug vitamino C, kuris priskiriamas antioksidantams. Jie lėtina senėjimą, stiprina imuninę sistemą ir saugo nuo vėžio išsivystymo. Kartu sudėtyje esantys vitaminai A ir K gerina kaulinio audinio kokybę ir neleidžia susidaryti inkstų akmenims, sakė gydytojas.
Tačiau uogos kontraindikuotinos pacientams, sergantiems gastritu, skrandžio erozija ar turintiems žarnyno problemų. Ji taip pat kenkia dantų emaliui, jei po jos neskalaujate burnos, perspėjo specialistas.
Nuovirą iš spanguolių rekomenduojama trumpai pavirti 70-80 laipsnių temperatūroje, kad sudėtyje išliktų vitamino C. Tuomet gėrimas paliekamas 24 valandas palaikyti termose. Taip pat gydytojas pataria naudoti džiovintas spanguoles be cukraus.
Kalbant apie šviežias uogas, jos leidžiamos pacientams, neturintiems skrandžio ir širdies ir kraujagyslių sistemos problemų. Svarbiausia jas kruopščiai nuplauti, apibendrino Aleksandra Noev.
Šaltinis: Sports.kz
Parašyti komentarą